Hibás az új százdolláros papírja

2010.12.07. 23:51
Nem hozzák forgalomban az új százdollárosokat az Egyesült Államokban februárban, mert nyomtatás közben több is meggyűrődött és fehér foltos lett. Egymilliárd darabból kellene kiszelektálni a hibás bankjegyeket.

A  bankókat eredetileg februárban akarták forgalomba bocsátani, ám a papírnak a nyomtatás közben történt "szórványos meggyűrődése miatt" a Timothy Geither pénzügyminiszter kézjegyével ellátott pénzen fehér foltok keletkeztek.

Az emisszióért felelős Metszet- és Nyomtatásügyi Iroda (BEP) és a zöldhasú bankjegypapírját immár több mint 130 éve előállító Crane & Co. közösen vizsgálja, hogy mi okozhatta a hibát, és  hogyan lehetne kiválogatni a hibás bankjegyeket a már kinyomtatott egymilliárd darab közül.

"Képzeljék csak el, mennyi ideig tartana a bankjegyeket kézzel szétválogatni!" - mondta a lapnak egy névtelenséget kérő illetékes.

Az Egyesült Államokban a központi bank szerepét betöltő Federal Reserve még októberben döntött úgy, hogy további intézkedésekig raktárban tartja a kinyomtatott bankjegyeket. A pénzt a BEP washingtoni páncéltermeiben és Fort Wothben őrzik.

A visszatartott új bankjegyek, a pénzhamisítást megakadályozandó több új biztonsági elemet tartalmaznak. Egyebek között egy 3 dimenziós ezüstcsíkot, ezen kis harangok láthatók, amelyek elmozdítva 100-as számokká alakulnak át. A bankón ugyanakkor megmaradtak olyan hagyományos biztonsági eszközök, mint a vízjel és a magasnyomás.

A Geither által aláírt százasok előállítása darabonként 12 centbe kerül, szemben a George W. Bush elnök pénzügyminisztere, Henry Paulson által jegyzettek 8,5 centes költségével.

A teljes széria újranyomása tehát - a megsemmisítés költségei nélkül - 120 millió dollárba kerülne.