Nem bővítik a mentőkeretet

2010.12.07. 07:40
Nincs szükség az európai pénzügyi stabilitási eszközként emlegetett mentőkeret bővítésére, a készenlétben álló pénz elég a nehéz pénzügyi helyzetbe kerülő országok megsegítésére. Ezzel a közös következtetéssel zárták megbeszélésüket az eurózóna országainak pénzügyminiszterei, a 27 EU-tagállami pénzügyminiszter keddi tanácskozásának előestéjén.

"Nem hoztunk új döntéseket" - közölte Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő, az úgynevezett eurócsoport elnöke a késő estébe nyúlt brüsszeli eszmecsere utáni sajtótájékoztatón.

Előzőleg elhangzottak olyan feltételezések, hogy a görög, majd az ír mentőcsomag elfogadása nyomán fel kell tölteni a mentőkeretet, és ezzel kell bátorító jelzést adni a pénzügyi veszélyzónába került vagy ahhoz közelítő további országoknak.

A mentőkeret - elsősorban Belgium által szorgalmazott - bővítésének ötlete mellett az előző napon az is felmerült, történetesen éppen Juncker, valamint Giulio Tremonti olasz pénzügyminiszter részéről, hogy páneurópai kötvényeket lehetne kibocsátani. Az eurócsoport ülésén azonban ettől is elzárkóztak.

A pénzügyi veszélyzónához meglehetősen közel került országok Portugália, Spanyolország, illetve - a valamivel jobb helyzetben lévő - Olaszország. A spanyoloknak és a portugáloknak a miniszterek nem nagyobb pénzeszsákot, hanem érdemibb reformprogramot javasoltak.