Hasmenés ellen együnk-e Actimelt?

2010.12.09. 00:38 Módosítva: 2010.12.09. 07:31
A Danone vitatja az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) megállapításait egyik termékével kapcsolatban, és felveti a szükségességét annak, hogy pontosítsák hatóság által alkalmazott kritériumokat az értékelési folyamatban. A Danone az EFSA-nak egy Danone-termékről szerdán nyilvánosságra hozott véleményére reagált.

A Danone egy tavaly augusztusi beadványban azt közölte: a Danone Actimel fogyasztása esetén csökken az úgynevezett Clostridium difficile baktérium okozta hasmenés kockázata azoknál az idős embereknél, akik antibiotikumos terápiában részesülnek. Az európai hatóság most arra a következtetésre jutott: a Danone tavaly megállapításai nem elegendőek ahhoz, hogy egyértelműen, ok-okozati összefüggésben alátámasszák a cégnek ezt azz állítását.

A Danone hangsúlyozza: a hivatkozásként használt klinikai kutatást független brit kutatók végezték saját kezdeményezésükre, kórházi körülmények között. Az eredményeket a British Medical Journal tudományos szaklap is közölte 2007. június 29-én – emlékeztet a közlemény.

A Danone az ügy kapcsán ismét felveti, hogy tisztázni szükséges az EFSA értékelési folyamatait, pontosítani a vizsgált termékekre vonatkozóan a tudományos bizonyítékok kellő alátámasztásához megfelelő kritériumokat, s az elmúlt években elvégzett klinikai tanulmányok eredményeit is figyelembe kell venni. Ezeket az észrevételeket megtették az EFSA ez év december 2-i találkozóján is.

A Danone közölte: a szabályozásnak megfelelően harminc napon belül be fogja nyújtani a saját álláspontját támogató érveit az EFSA-nak.

A Danone Tejtermékgyártó és -forgalmazó Kft.-nél külön is hangsúlyozták: az EFSA részére 2009-ben benyújtott Danone-állítást jelenleg nem használják kommunikációjukban, és nem is tervezték felhasználni azt semmilyen, a fogyasztóknak szánt kommunikáció területén. Ez az állítás ugyanis erősen tudományos és csak jól behatárolható körben, egészségügyi szakemberek által értékelhető.

A cég kiemelte: az EFSA véleményének nincsen semmiféle hatása a társaság fogyasztóknak és a nagyközönségnek a termék kapcsán szóló jelenlegi kommunikációjára. A hatóság vélemény emellett nem érinti az eladásokat sem.