Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Nagyot rúgott Írországba a Fitch

2010.12.09. 12:50 Módosítva: 2010.12.09. 14:22
Igen agresszív, egyszerre három fokozatú leminősítéssel megvonta Írország eddigi elsőrendű adósosztályzatát csütörtökön a Fitch Ratings, az ír bankrendszer átalakításának és támogatásának költségvetési terheire, valamint az ír gazdaság "gyengülő és egyre bizonytalanabb" kilátásaira hivatkozva.

A legnagyobb európai hitelminősítő csütörtökön Londonban bejelentette, hogy az eddigi "A plusz"-ról - a köztes "A" és "A mínusz" fokozatok kihagyásával - a már csak közepes befektetési ajánlású "BBB plusz" szintre rontotta Írország hosszú futamidejű szuverén hazai és küladósságainak besorolását, stabil kilátással.

Írország ezzel ugyanabba a "BBB" osztályzati sávba került, amelyet a Fitch - és a többi nagy nemzetközi hitelminősítő - Magyarországra is érvényben tart. A magyar államadósi osztályzat a Fitch Ratings listáján jelenleg "BBB", egy fokozattal gyengébb a most megadott új ír besorolásnál.

Az agresszív ír leminősítéshez fűzött csütörtöki londoni elemzésében a Fitch annak a véleményének adott hangot, hogy az ír közfinanszírozási rendszer romlásának üteme és mértéke, a bankszektorból eredő költségvetési és makropénzügyi kockázatok, az igen bizonytalan gazdasági kilátások és a piaci hozzáférés eróziója miatt Írország szuverén adósi profilja már nem egyeztethető össze az eddigi magas szintű befektetői adósosztályzattal.

Az elemzés szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által az idei évre becsült 8,6 százalékos GDP-arányos ír strukturális államháztartási hiány a legmagasabb az euróövezeten belül, és a Fitch által az "A", illetve a "BBB" kategóriába sorolt államadósok között is.

A Fitch Ratings két hónapon belül másodszor minősítette le Írországot. Az előző, október 6-án bejelentett visszaminősítéssel a cég az ír államadósi osztályzatot az addigi "AA mínusz" szintről egy fokozattal a most megvont "A plusz"-ra rontotta, és az akkori új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. A Fitch az ír osztályzat kilátását a csütörtöki újabb leminősítéssel egy időben stabilra módosította, jelezve, hogy Írország újabb leminősítése a cég részéről egyelőre nincs napirenden.

A Fitch az előző, októberi osztályzatrontást az ír bankrendszer tőkepótlásának "kivételes, és a vártnál nagyobb" kormányzati költségeivel indokolta. A csütörtöki leminősítés után megugrottak Írország adósságtörlesztés-kockázati biztosításai árazásai Londonban.

A CMA DataVision, az egyik legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató cég szakelemzői a Fitch Ratings bejelentése után az MTI-nek elmondták: az ír szuverén adósságtörlesztési leállás ellen köthető határidős piaci biztosítási ügyletek (credit default swaps, CDS) díjszabása a csütörtök délutáni londoni forgalomban 539 bázispont - 10 millió euró ír adósságra évi 539 ezer euró - körül mozgott az 526 bázispontos előző záró után. Ez azt jelenti, hogy egy napon belül hozzávetőleg 13 ezer euróval drágult az alapegységnyi ír adósságösszeg törlesztéskockázatának éves biztosítási díja a CDS-tranzakciók irányadó ötéves futamidejére.

A CMA szakelemzői szerint az ír CDS-tranzakciók árazása a legmeredekebben emelkedők között volt a csütörtöki londoni kereskedésben.

Írország néhány hete bejelentette, hogy 85 milliárd eurós nemzetközi pénzügyi támogatási csomagot fogadott el, és ennek fejében az ír kormány e héten az utóbbi évtizedek legkeményebb megszorító költségvetési tervezetét terjesztette elő 2011-re.  • Vennék
  • Bankszámla