Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Egyre félelmetesebb Portugália

2010.12.15. 14:43
Közel duplájára emelkedett a szerdán értékesített 3 hónapos portugál kincstárjegyek hozama a novemberi szinthez képest. A hozam 3,403 százalékra ugrott a november 3-án tartott azonos lejáratú kincstárjegy eladáson kialakult 1,818 százalékról.

Portugália szerdán 500 millió euró értékben adott el adósságpapírokat, a terveknek megfelelően. Meglehetősen nagy, 1,9-szeres volt a túljegyzés, ami azonban elmaradt a november eleji aukción kialakult 2,2-szereshez képest.

Az idén ez volt az utolsó portugál állampapír kibocsátás. A szakértők nagyobb, 3,5-3,8 százalékos hozammal számoltak.

A hozamnövekedés részben azzal függ össze, hogy továbbra sem enyhül a befektetői aggodalom Portugália jelentősre duzzadt államadóssága kapcsán. Másrészt a jövő év elején jelentős összegű, korábban kibocsátott kötvényt kell visszafizetnie Portugáliának.

Portugáliának 4,5 milliárd eurót kell visszafizetnie a kifutó kötvények után 2011 első negyedévében. A jövő év egészében a teljes visszafizetési kötelezettség 9,5 milliárd euró lesz.

Tavaly Portugália GDP-arányos államadóssága 109 százalék volt, államháztartási hiánya pedig 9,3 százalék, a negyedik legmagasabb az euróövezetben. A tavalyi GDP 2,7 százalékkal csökkent, az idén 0,9 százalékos növekedésére számít az ország központi bankja.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek