Megszorítás jöhet a lengyeleknél is

2010.12.15. 09:32
lengyel államadósság jövőre meghaladhatja azt a küszöbértéket, amely már megszorító intézkedéseket tehet szükségessé - mondta szerdán a nemzeti bank monetáris tanácsának egyik tagja. "Minden jel arra mutat, hogy az állam adóssága jövőre meghaladhatja a hazai össztermék 55 százalékát, és akkor komoly problémák lehetnek" - fogalmazott Andrzej Kazmierczak.

A lengyel államháztartási törvény értelmében a kormányzatnak kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedéseket kel hoznia abban az esetben, ha a GDP-arányos államadósság megközelíti az 55-60 százalékot. A pénzügyminisztérium arra számít, hogy a ráta 53-53,5 százalékra emelkedik az idén, és 54 százalékra jövőre, valamint növekszik az államháztartás hiánya is a globális pénzügyi válság utóhatásai, illetve a gazdasági növekedés ütemének lassulása miatt.

Kazmierczak figyelmeztetett: ebben a helyzetben további áfakulcs-emelés várható, miután a kormányzat korábbi döntése értelmében 2011 januártól 1 százalékponttal 23 százalékra emelkedett az áfa, és még tovább nőhet 25 százalékra, ha az adósság átlépi a még biztonságosnak tartott küszöbértéket.

A 38 millió lakosú Lengyelország mindez ideig az Európai Unió legjobban teljesítő országa volt, az egyetlen az egész unióban, amely tavaly elkerülte a recessziót: a GDP 1,9 százalékkal nőtt. Azóta is töretlen a fejlődés, jórészt a belső kereslet élénkülésének köszönhetően a vártnál nagyobb mértékben 4,2 százalékkal nőtt a GDP július-szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest.

Szakadatlanul bővült az elmúlt negyedévekben is - a másodikban 3,5 százalékkal, az elsőben 3 százalékkal -, amivel alátámasztotta azt a vélekedést, hogy a számos nehézség ellenére Lengyelország a közép-kelet-európai térség legdinamikusabban fejlődő gazdasága.