Félve megy a pénz a spanyolokhoz

2010.12.16. 14:33
Meredeken emelkedtek a hozamok az év utolsó spanyolországi állampapír-aukcióján, amelyet csütörtökön tartottak, egy nappal azt követően, hogy a Moody's Investors Service leminősítésre jelölte az euróövezeti tagországot. A spanyol államadósság kezelő központ 2,4 milliárd euró forrást szerzett a kötvénypiacon, a papírokat azonban 0,8-1,4 százalékponttal nagyobb hozammal tudta értékesíteni, mint a legutóbbi aukción.

Jövőre a központi kormányzatnak 140 milliárd euró adósságot kell finanszíroznia az állampapírpiacról, a regionális kormányzatoknak pedig 30 milliárdot, a hozamok meredek emelkedése viszont arra utal, hogy a piaci szereplők egyre kevésbé bíznak az országban. Spanyol bankoknak további 90 milliárd euró adósság refinanszírozását kell megoldaniuk 2011-ben.

A spanyol gazdaság és az államháztartás helyzete komoly aggodalmat okoz az euróövezetben, elsősorban az ország nagysága miatt. A spanyol gazdaság kétszer akkora, mint a külső támogatásra szoruló görög és ír, valamint az ugyancsak kritikus helyzetben lévő portugál gazdaság együtt.

A madridi államadósság kezelő központ 2-3 milliárd euró közötti forrást kívánt bevonni csütörtökön, az idei utolsó aukción. Az intézmény közleménye szerint 10 éves lejáratú kötvényt 1,782 milliárd euróért adtak el, átlagosan 5,446 százalékos hozammal. A legutóbbi, novemberben tartott aukción még 4,615 százalékos hozammal keltek el a 10 éves papírok. A 15 éves futamidejű kötvényből 619 millió euró értékben adtak el, 5,953 százalékos hozam mellett. A legutóbbi aukción még 4,541 százalékos hozammal sikerült eladni 15 éves lejáratú államkötvényt.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő szerint a spanyol gazdaság "finanszírozási stresszhelyzetnek" lehet kitéve, sebezhetőségét pedig tovább fokozza a "törékeny piaci helyzet". A cég erre hivatkozva leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vonta az euróövezeti tagország adósosztályzatait, hangsúlyozta azonban, hogy nem látja veszélyben Spanyolország fizetőképességét, és nem számít arra, hogy a görög és az ír esethez hasonlóan csak külső támogatással lehet megőrizni az államháztartási stabilitást.

Spanyolországban a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány tavaly 11,1 százalék volt, ami a harmadik legnagyobb érték Görögország és Írország után. A madridi kormányzat 2013-ra próbálja a 3 százalékos uniós határérték alá szorítani a hiányt.