Morales elnök követi Orbán Viktorékat

2010.12.16. 10:42
Bolívia is azon országok sorába lépett, amelyek államosítják a tőkefedezeti nyugdíjrendszert. A lakosság nagy része ünnepli Evo Morales elnök bejelentését, amely az államosításért cserébe a nyugdíjazás jelentős kiterjesztését ígéri, és csökkentenék a nyugdíjkorhatárt is. A hivatalos állami nyugdíjrendszer 13 éve már egyszer már összeomlott a dél-amerikai országban, ekkor hozták létre a tőkefedezeti rendszert.

Evo Morales is csatlakozik a szerencsétlen nemzetközi trendhez – írja a bolíviai lépésről a Financial Times. Az elnök pár napja tett bejelentése szerint a 13 év alatt felhalmozott 4,5 milliárd dollárnyi nyugdíjvagyont teljes egészében államosítják, hasonlóan ahhoz, amit most a magyar kormány és két évvel ezelőtt Argentína is tett. A bolíviai pénztári eszközöket egy argentin és egy zürichi alapkezelő kezelte.

Egy másik trendnek viszont ellenszegül Evo Morales, ugyanis jelentősen csökkentenék a nyugdíjkorhatárt, a férfiaknál 65 évről 60 évre, a nők számára 58 évre, egyes munkakörök esetében ugyancsak korkedvezményeket vezetnek be, például a bányászoknál.

A növekvő várható élettartam és a csökkenő termékenység a fejlett országokban a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését kívánja meg, a társadalombiztosítási rendszerek fenntarthatósága érdekében. A lakosság heves tiltakozása mellett a korhatár emeléséről döntöttek nemrég például Franciaországban is.

Emellett Morales megígérte azt is, hogy a nyugdíjjogosultságot kiterjesztik a lakosság 60 százalékára. Most először kapnának nyugdíjat például a taxisofőrök és a piaci kereskedők.

Bolívia helyzete azért nagyban különbözik a Magyarországitól, mutat rá az FT cikkírója. Bolívia jóval kevésbé támaszkodik a külföldi befektetőkre, ami a finanszírozást illeti, így kevésbé kell aggódnia attól, hogy külföldön mit szólnak a kormányzat lépéseihez.

A külföldi tőke hiánya egyben jobban ráutalja Bolíviát a hazai megtakarításokra, amit eddig például a nyugdíj megtakarítások alkottak, így ezek a pénztárak adták a finanszírozást a vállalati oldalon jelentkező forrásigényre. Ráadásul Bolívia hivatalos állami nyugdíjrendszere egyszer, 13 éve már összeomlott. Akkor hozták létre a tőkefedezeti rendszert, kitaposva a magánpénztárak útját.