Leminősíthetik Portugáliát

2010.12.21. 09:46
Leminősítési felülvizsgálat alá vette Portugália hosszú lejáratú államadósság besorolását a Moody's Investors Service, mert aggódik amiatt, hogy az ország gond nélkül tudja-e finanszírozni államadósságát a pénz- és tőkepiacokról.

A Moody's hangsúlyozta: az ország fizetőképességét ennek ellenére nem kérdőjelezi meg. A kedvezőtlen portugál államadósság kilátások miatt a hitelminősítő várhatóan egy, vagy két fokozattal ronthatja az ország besorolását. A nemzetközi hitelminősítő keddi londoni bejelentése szerint a felülvizsgálat a hosszú futamidejű portugál állami kötvényadósság "A1"-es, illetve a rövid lejáratú kötelezettségek "Prime-1" besorolásaira vonatkozik.

Mint azt korábban megírtuk, bizalmatlanok a befektetők Portugáliával: múlt hét szerdán a három hónapos kincstárjegyek hozama a novemberi szint duplájára ugrott, az 5 éves csődkockázati felár novemberben 100 bázispontot nőtt.

A Reuters által novemberben megkérdezett 50 szakértő közül 34 számít arra, hogy Lisszabon nem lesz képes megoldani adósságválságát mentőcsomag nélkül. A felmérés arra nem tért ki, hogy a szakértők szerint mikor kérhet mentőcsomagot Portugália, de a piacok figyelme már Portugáliára szegeződik.

A portugálok és spanyolok kimentésével azonban lényegében ki is merülne az eurózóna bajba jutott országok kimentésére szánt keret. Ha elfogynak az eszközök, az pedig az eurózóna védtelenségét is jelenti.