Száz bank a csőd szélén

2010.12.28. 08:11
A Wall Street Journal felmérése szerint jelenleg mintegy 100 olyan amerikai bank áll a csőd szélén, amely már kormányzati segítségnyújtásban részesült. Ez a szám az idei második negyedévben még csak 86 volt.

Romlik a bankok tőkeszerkezete, a rossz hitelek tovább gyűlnek a mérlegekben - derül ki a Wall Street Journal felméréséből, ami a negyedéves vállalati eredmények alapján készült. Eszerint 98 pénzintézet áll a csőd szélén, pedig összesen több mint 4,2 milliárd dollárnyi pótlólagos forrást kaptak az államtól a válság idején.

Amikor a válság mélypontján a kormányzat a bankok megsegítése mellett döntött, az illetékesek azt mondták, csak egészséges bankok kaphatnak ezen keresztül forrást. A mostani állapotok azonban azt mutatják, a kisegített pénzintézetek egy része már a kezdetektől fogva veszélyes helyzetben volt. A támogatásból részesült bankok közül eddig már 7 csődbe ment. A Wall Street Journal által problémásként azonosított bankokban a rossz hitelek portfólión belüli aránya meghaladja a 10 százalékot.

A Szövetségi Betétbiztosítási Alap (FDIC) szóvivője nem kommentálta a Wall Street Journal írását, ugyanakkor a szervezet is végzett számításokat, ezek alapján a 7760 amerikai hitelintézet és pénzügyi vállakozás közül 814 válságos helyzetben van a jelenlegi tőkemegfelelési követelmények alapján. Az FDIC rendszeres időközönként készít ilyen jellegű kalkulációkat, a problémás bankokról vezetett listán a második negyedévben még csak 729 pénzintézet szerepelt.