Rengeteg pénz van az eurózónában

2010.12.29. 11:56
Az elmúlt évben tapasztalt legnagyobb mértékben nőtt a tágan értelmezett euróövezeti pénzmennyiség az novemberben, derül ki az Európai Központi Bank (EKB) szerdán nyilvánosságra hozott adataiból.

Az EKB szerint 1,9 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest az M3 az eurózóna 16 államában az októberi 0,9 százalékos növekedést követően. A novemberi bővülés - amely 2009 augusztusa óta a legnagyobb - elsősorban az üzleti felhasználású hitelek folyósításának fellendülésével magyarázható - értékelt a frankfurti intézmény.

Az M3, amely a jegybanki elszámolás egyik fontos mutatója, tartalmazza az azonnal felhasználható pénzt, azaz a készpénzt és a látraszóló betétek egyenlegét (M1), ezen felül a határidős betéteket is (M2), és a takarékleveleket.

A magánszektor hitelállománya 2 százalékkal nőtt a novembert megelőző évben az októberi 1,5 százalékos növekedés után. A vállalkozásoknak folyósított hitelek összértéke 11 milliárd euróval nőtt novemberben, szemben az októberi 10 milliárd eurós csökkenéssel. A háztartások hitelállománya 10 milliárd euróval nőtt, ami 3 milliárddal kevesebb az októberi adatnál.

A rövid távú ingadozásokat kiegyenlítő három hónapos adat szerint az M3 a szeptembertől novemberig terjedő időszakban 1,3 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. Augusztus és október között 1,1 százalékos volt a tágan értelmezett pénz mennyisége éves növekedési üteme.

A szűkebb, M1 pénzmennyiség, amely a készpénz mennyiségét és a látra szóló betétek egyenlegét követi kisebb ütemben 4,6 százalékkal nőtt, mint októberben. Akkor 4,9 százalékos volt a pénzmennyiség bővülése.