Orosz-ukrán invázió a Tátrában

2010.12.30. 07:45

A poprádi repülőtérre hétfőn érkezett meg az ukrán és az orosz síelőket szállító első charterrepülőgép Ukrajnából, ám ez még csak az ígéretes szilveszteri szezon kezdete - idézi Peter Chudyt, a Magas-Tátra idegenforgalmi szövetsége elnökét a Napi Gazdaság.

A Tátrában üdülő orosz ajkú turisták száma 2009-hez képest az idén duplájára vagy akár háromszorosára emelkedhet, összesen tízezer orosz és ukrán vendéggel számolnak - mondta Chudy. A Magas-Tátra népszerűségét növeli, hogy a Csorba-tónál és Tátralomnicon új hóágyúkat állítottak üzembe, továbbá univerzálissá tették a felvonóbérleteket, azaz a két helyszínen ugyanazzal a bérlettel lehet síelni.

A TASR szlovák hírügynökség szerint a tátrai szállodák 80 százalékos kihasználtsággal várják a szilveszteri időszakot. Az oroszok és az ukránok sokszor a pravoszláv újévet is itt ünneplik, hiszen a nyelvi korlátok minimálisak és a szállodák személyzete ismeri ennek a kultúrkörnek a gasztronómiai és zenei ízlését.

A szlovák televízió egyik riportja szerint az oroszok ugyan hangoskodó, harsány vendégek, de bőkezűek, előbb rendelnek és csak ezt követően kérdezik az árakat. Átlagosan ötször annyit költenek, mint más országok turistái.