Magyar 5000-es lehet az év érméje

2010.12.31. 21:55 Módosítva: 2010.12.31. 22:09
Az amerikai KP Numismatics kiadó ismét meghirdette az Év érméje díjakat, és ismét tartanak online közönségszavazást is. Ezt, mióta ilyen van, mindig magyar érme nyerte. Most egy ötezres lehet a befutó, ha kellően gyorsak vagyunk – a közönségszavazás ugyanis január 2-án véget ér.

Negyedik éve írja ki a közönségszavazást az Év érméje pályázaton a világ egyik legnagyobb numizmatikai kiadója, az amerikai Krause. Az első három alkalommal magyar érme nyert, és az online szavazáson idén is befuthat egy magyar pénz. Ezúttal a magyar világörökség sorozatban megjelent Budapest elnevezésű érme került be a listára, egyebek mellett szlovák, francia, német és japán érmék közé. Szavazni előzetes regisztráció után január 2-ig lehet ezen az oldalon.

huf5000 coin

A most a közönségszavazás döntőjébe jutott érme 2009 szeptemberében jelent meg, a magyar főváros világörökségi területeit mutatja be. Az emlékérme előlapján, kötelező éremképi elemek (5000 forint értékjelzés, Magyar Köztársaság felirat, BP. verdejegy és a 2009-es verési évszám) mellett az Andrássy út ábrázolása látható, bal oldalon az Operaházzal, jobb oldalon a volt balettintézet palotájával.

Az emlékérme hátlapján a pesti Duna-part Lánchíd és Margit-híd közé eső részének Buda felőli ábrázolása látható, előtérben a tabáni plébániatemplommal. A felső köriratban a „BUDAPEST” felirat olvasható. A plébániatemplom ábrázolásától jobbra az érmét készítő Fritz Mihály tervezőművész mesterjegye található.

Az év érméje közönségszavazáson idén a 2009-ben vert érmékből választják ki a legszebbet. Először a 2006-ban megjelent érmék közül döntöttek online szavazáson a laikus érmekedvelők a kedvencről. Akkor az 1956-os forradalom emlékére kiadott 50 forintos érme volt a befutó. A következő évben a gyulai várat ábrázoló 5000 forintos ezüstérme nyert, míg a legutóbbi szavazás eredményeként idén januárban a tokaji borvidéknek szentelt szintén ezüst szintén 5000 forintos érme győzött.