Így jöhet össze napi 78 millió dollár

2011.01.05. 07:43
A legendás befektető, Warren Buffett befektetési cége, a Berkshire Hathaway több mint 7 milliárd dollárt nyerhetett befektetésein az utolsó negyedévben - véli a Barclays elemzője. A cég rendelkezik többek között Wells Fargo és Coca-Cola részvényekkel is, amely szárnyaltak az év utolsó három hónapjában.

Nettó 7,2 milliárd dolláros nem realizált nyereséget érhetett el a Berkshire Hathaway a negyedik negyedévben a befektetésein. A Barclays elemzőjének számítása abból indult ki, hogy a cég által birtokolt részvények árfolyamának emelkedésével a részvényportfolió értéke növekedett.

Warren Buffet
Warren Buffet

Warren Buffett befektetési cége rendelkezik többek között Coca-Cola és Wells Fargo részvényekkel is, amelyek szép teljesítményt mutattak az év utolsó három hónapjában. Szeptember 30-án a vállalat részvényportfoliójának értéke 57,6 milliárd dollár volt, ennek pedig közel a harmadát tették ki a két említett társaság papírjai. Az amerikai bank árfolyama 23 százalékot emelkedett az év utolsó három hónapjában, míg az üdítőital gyártó papírjai 12 százalékkal értékelődtek fel.

Az előző év azonos negyedévéhez képest, amikor is 322 millió dollárra rúgtak a befektetéseken elért nyereségek, lényegesen jobb volt 2010 negyedik negyedéve. Bár a nem realizált nyereségek nem jelennek meg a befektetők által figyelt működési eredmény soron, így is jelentős profitnövekedéssel zárhatja a negyedévet a cég. A vállalat működési eredménye 43 százalékkal emelkedhetett a Barclays becslései szerint, részben a Burlington Santa Fe felvásárlásának köszönhetően, amit februárban zárt le a Berkshire.