Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Világcsúcson az élelmiszerárak

2011.01.05. 15:30
Decemberben történelmi csúcsra emelkedtek a globális élelmiszerárak, és meghaladták a 2008. évi szintet, amikor a rendkívüli drágulás számos fejlődő országban váltott ki zavargásokat - derül ki az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szerdán ismertetett adataiból.

A FAO úgynevezett globális élelmiszerár-indexe 214,7 pontra szökött fel az év utolsó hónapjában a novemberi 206,0 pontról, s ezzel meghaladta a 2008 júniusában beállított 213,5 pontos történelmi rekordot.

A legnagyobb mértékben a gabonafélék és a növényi olajok drágultak, főként a rossz időjárás miatt.

A gabonafélék, olajos magvak, tej-és hústermékek, cukor árának havi változását tükröző index sorban már a hatodik hónapja emelkedett.

A FAO elemzői szerint az árak tovább emelkedhetnek, különösen a kukorica, a búza, illetve más gabonafélék drágulhatnak a következő hónapokban a mezőgazdaság számára kedvezőtlen időjárás miatt.

Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy bár az árak most magasabbak, mint a 2007/2008-as élelmiszerválság idején, az akkor a válság kialakulásában együttesen ható tényezők - rossz termés a fejlődő országokban, ugrásszerű olajár emelkedés - nem hatnak olyan nagy erővel. Ráadásul a raktárkészletek felszabadításával egyelőre még enyhíteni lehet a rossz időjárás miatt bekövetkezett termeléscsökkenés hatásait.  • Vennék
  • Bankszámla