Korrupcióval gyanúsítanak brit Alstom-vezetőket

2011.01.10. 16:07
Korrupcióval gyanúsítják a francia Alstom ipari csoport több brit vezetőjét - írta bírósági dokumentumokat idézve a hétfői The Times. A gyanú szerint 27 milliárd forintnyi kenőpénzt fizettek ki. A cég igazgatótanácsának három tagját már tavaly márciusban őrizetbe vették.

A lap által megszerzett jogi iratok szerint a súlyos csalások felderítésére szakosodott brit nyomozó hatóság (Serious Fraud Office, SFO) illetékesei gyanítják, hogy az Alstom nagy-britanniai érdekeltsége egyike volt azon "sejteknek", amelyeket a cégcsoport korrupt kifizetésekre használt külföldi piaci szerződések elnyerése végett.

A The Times által látott dokumentumok alapján az SFO összesen 81 millió font (27 milliárd forint) értékű olyan kifizetéseket azonosított, amelyeket nagy-britanniai székhelyű Alstom-cégek folyósítottak külföldi illetékeseknek 2004 és 2010 között, szerződések fejében.

Az iratok szerint a cég az állítólagos kenőpénzeket tanácsadói álmegállapodásokkal leplezte; e megállapodásokat az Alstom energia- és közlekedési részlegeinek vezető értékesítési tisztviselői hozták tető alá.

Az Alstom ellen folyó brit korrupciós vizsgálat egyébként nem új: az ipari csoport nagy-britanniai részlegének három vezetőjét már tavaly márciusban őrizetbe vették egy időre. Az SFO akkori londoni közleménye szerint a járműipari és infrastrukturális termékeket gyártó cégcsoport érintett vezetői ellen megvesztegetés, megvesztegetésre irányuló összeesküvés, pénzmosás és hamis könyvelés gyanúja merült fel.

A brit Alstom-részleg három igazgatótanácsi tagjának márciusi őrizetbe vételét meglehetősen nagyszabású rajtaütés előzte meg, amelyben az SFO 104 vizsgálója és 44 rendőr vett részt.

Az egységek a "Ruthenium" fedőnevű művelet során az Alstom öt irodájában, illetve négy magánlakásban tartottak házkutatásokat Londonban, valamint Warwickshire, Leicestershire, Cheshire, Shropshire, Derbyshire és Staffordshire megyékben.

Vádemelés mindazonáltal még nem történt, és az érintett vezetők panasszal éltek őrizetbe vételük és a házkutatások ellen.