Sikerült a portugáloknak pénzhez jutni

2011.01.12. 15:15
Sikeres volt a portugál államkötvények aukciója, jelentős érdeklődés mellett a kritikusnak tartott 7 százalékos szint alatt maradtak a hozamok. A segélycsomag szükségességének kérdése nem került le ugyan a napirendről, de egyelőre nem is akut probléma.

6,716 százalékos hozam mellett jegyezték le Portugáliában a mai aukción a 2020-ban lejáró államkötvényeket, írta a Bloomberg .

Tavaly mind Görögország, mind Írország rákényszerült az EU/IMF mentőcsomagok elfogadására miután az államkötvényükön a kamat 7 százalék fölé kúszott, a piac ezért is aggódott a portugál államkötvények sorsáért. A portugál kormány adóemelésekkel és bércsökkentésekkel próbálta a költségvetési hiányt kordában tartani, ami 2010-ben le is ment a GDP 7,3 százaléka alá. Mindez azonban nem nyugtatta meg a piacot, a 10 éves lejáratú államkötvények kamata már 7 százalék körül mozgott négy nappal ezelőtt, a november 10-én tartott ugyanilyen típusú aukción a kamat 6,806 százalék volt.

Portugália emellett 650 millió euró értékben is eladott 2014-ben lejáró államkötvényeket, a hozam ezeknél 5,396 százalék (októberben még 4, 040 százalék volt).

A befektetők 3,2-szer annyi 10 éves kötvényt akartak venni, mint amennyi eladásra került, többet, mint novemberben (akkor 2,1-szeres túljegyzés volt). A 2014-es lejáratú kötvényekre 2,6-szor volt nagyobb a kereslet (októberben2,8-szoros túljegyzés volt).

Az eurózóna perifériáján lévő országok közül Portugália volt az első, aki aukciót tartott államkötvényekből, őt Spanyolország követi majd holnap, 3 milliárd eurót érő 5 éves államkötvényt készülnek eladni. Ezután jön majd Olaszország, 6 milliárd eurót érő államkötvényeivel, amik 2015-ben és 2026-ban járnak le.

Portugália csak fellélegezhet

Szakértők szerint Portugália 20 milliárd eurónyi államkötvényt kell, hogy eladjon ahhoz, hogy a költségvetését és a törlesztéseit finanszírozni tudja. Ennek érdekében a kormány azt tervezi, hogy az első negyedévben a piacra dob egy új kötvényt a bankokon keresztül. Az első visszafizetések majd csak áprilisban és júniusban lesznek esedékesek, ekkor 9,5 milliárd euró körüli összeget kell majd visszafizetniük.

Ha továbbra sem csökkennek az ország költségei, akkor rá fog kényszerülni arra, hogy az EU segítségét kérje, elemzők egy akár 60 milliárd eurós mentőcsomagot is el tudnak képzelni, amivel az ország három évig tudná fedezni a költségvetés kiadásait és az államkötvények visszafizetésének költségeit.

Leminősítés is jöhet még

A Moody's azt mondta, hogy egy vagy két ponttal is leértékelheti Portugáliát, mert a költségvetésbeli csökkentések visszavetik az ország gazdasági növekedését. A Fitch A- értékelést adott novemberben a korábbi A+-ról, de azt mondta lejjebb is mehet.

A portugál miniszterelnök Jose Socrates azt nyilatkozta, hogy az országnak nincs szüksége mentőcsomagra, mert a megszorításoknak köszönhetően tudja majd tartani a költségvetési hiányt.

A 2011-es költségvetésbeli megszorítások 30 éve a legszigorúbbak. A GDP 4,6 százalékára tervezik leszorítani a hiányt 2011-re, és el akarják érni a 3 százalékos EU limitet 2012-re. A megszorító intézkedések keretében a havi 1500 eurónál többet kereső állami dolgozók bérét öt százalékkal csökkentették, új alkalmazottak felvételét befagyasztották, az áfát két százalékkal megemelték (23 százalékra). Mindezt a költségvetési hiány csökkentése érdekében, ami 2009-ben meghaladta a GDP 9, 3 százalékát, ami így a negyedik legnagyobb volt a régióban, Írország, Görögország és Spanyolország után.

Portugália a papír és fa kivitelre számít, hogy növelje a gazdaságot, míg a kormány csökkenti a kiadásokat. Az előrejelzések 0,2 százalékos GDP növekedést jósolnak, lassabbat, mint a tavalyi évre becsült 1,3 százalék. Az elmúlt tíz évben Portugália gazdasága átlagosan 1 százalék alatti növekedést produkált, ami az egyik legalacsonyabb Európában.