Akár jól is járhat K-Európa az eurózóna bomlásával

2011.01.13. 15:27
Rövid távon nagyon megszenvednék a közép-kelet-európai euróvárományos tagjelöltek az euróövezet felbomlását, ám hosszú időtávlatban a következmények nem lennének feltétlenül olyan rosszak, mint ahogy első pillantásra tűnik.

A valutaunió szétesése előbb-utóbb akár "nettó pozitív" fejleménynek is bizonyulhatna a keleti EU-térség számára - vélekedtek csütörtökön megjelent elméleti elemzésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Capital Economics nevű vezető citybeli pénzügyi tanácsadó cég szakelemzői szerint az euróövezet felbomlása ugyan nem küszöbönálló veszély, de a kockázatok arra mutatnak, hogy 3-5 éves távlatban egy vagy több ország távozik a valutaunióból.

A ház szerint egy ilyen fejleménynek "nagy és azonnali" negatív hatása lenne a felzárkózó Európára: a térség piacairól megindulna a tőkemenekítés a biztonságos eszközökbe, ami a helyi fizetőeszközök, részvények és kötvények meredek gyengüléséhez vezetne.

Hosszú távon azonban az euróövezet szétesése erőteljesebb növekedéshez vezetne Nyugat-Európában, aminek már kedvező hatásai lennének a kelet-európai gazdaságokra is - áll a Capital Economics londoni elemzőinek csütörtökön nyilvánosságra hozott forgatókönyvében.