Rekord-munkanélküliség és sztrájk Görögországban

2011.01.13. 14:29
A megszorító intézkedések hatásaként rekord magasságba szökött Görögországban a munkanélküliség, miközben a szállítási dolgozók csütörtökön 24 órás sztrájkot tartanak éppen az ágazati megszorítások elleni tiltakozásul.

A csütörtökön közzétett adatok szerint tavaly októberben 13,5 százalékos volt az állástalanok aránya Görögországban a szeptemberi 12,6 százalék, és az egy évvel korábbi 9,8 százalék után. Hivatalosan 684.047-en voltak munka nélkül a hónapban, ez 39 százalékos emelkedés 2009 októberéhez képest.

A statisztikai hivatal által nyilvánosságra hozott munkanélküliségi ráta a legmagasabb a foglalkoztatási adatok havi szintű rögzítésének 2004. évi kezdete óta. A 13,5 százalékos aránnyal Görögország a negyedik legnagyobb munkanélküliségi mutatót tudhatja magáénak az EU-ban, Spanyolország, Szlovákia és Írország után.

A foglalkoztatási helyzetet súlyosbította, hogy késő ősszel már véget ért az idegenforgalmi idény. Az állástalanok száma a legmagasabb a 15-24 éves korosztályban, ahol minden harmadik fiatalnak nincs munkája. A 25-34 év közöttiek körében 18 százalék a munkanélküliek aránya.

A sztrájkoló szállítási dolgozók csütörtökön a veszteséges ágazati cégek átalakítása, a jelentős tarifaemelések és a dolgozói átcsoportosítások ellen tiltakoznak, annak ellenére, hogy egy bíróság a munkabeszüntetést korábban törvényellenesnek minősítette.

A péntek hajnali öt óráig tartó sztrájk nyomán Athén közlekedése megbénult, ugyanakkor az Athént Görögország más részeivel összekötő vonatközlekedésben, valamint az athéni nemzetközi repülőtérre irányuló forgalomban nincs fennakadás.