Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Szlovákiában megerősítik a nyugdíjkasszákat

2011.01.13. 07:49
Szlovákiában újra kötelezővé teszik a pályakezdőknek, hogy belépjenek a második magánnyugdíjpillérbe - erről döntött a kormánykoalíció pártjainak elnökeit és vezető politikusait tömörítő koalíciós tanács - írja a Napi Gazdaság.

Visszaállítjuk a második nyugdíjpillér működésének eredeti feltételeit - nyilatkozta a kormánykoalíció pártjainak elnökeit és vezető politikusait tömörítő koalíciós tanácskozást követően Iveta Radicová szlovák miniszterelnök - írja a Napi Gazdaság.

A Robert Fico vezette előző kormány eltörölte a pályakezdők kötelező belépését és kötelezte az alapkezelőket, hogy félévente mérleget készítsenek tevékenységükről. Ha a legutolsó beszámolási időszakban veszteséget szenvedtek el, akkor azt a saját tőkéjükből kellett pótolniuk. A szlovák nyugdíjalapok ezért fokozottan kerültek minden kockázatot, így tavaly nem tudtak profitálni a részvénypiacok bővüléséből. A pénztárak 1,6 millió ügyfelének több mint 3,5 milliárd euróját nominálisan mindössze 0,62-1,68 százalékkal tudták kamatoztatni.

A korábbi állapotokhoz képest újdonságnak számít a koalíciós tanács azon döntése, miszerint ha a pályakezdő nem tartja előnyösnek a második pillért, akkor három éven belül szankciók nélkül kiléphet. További újdonság, hogy az államilag garantált alapok mellett kockázatosabb, államilag nem garantált, ám nagyobb hozammal kecsegtető pénztárakba is átléphetnek az ügyfelek vagy egyszerre ilyenben és olyanban is fialtathatják pénzüket - közölte Radicová.

A szlovák nyugdíjfinanszírozás egy további eleme is változhat, ha a kormány elfogadja Jozef Mihál szlovák munkaügyi és szociális miniszter elképzelését. Eszerint a nyugdíjasok számától tennék függővé az öregségi nyugdíjak emelésének mértékét, azaz minél kevesebb a produktív korban levő munkavállaló és minél több a nyugdíjas, annál kisebb ütemben növelnék a nyugdíjakat. Jelenleg a reálbérek és az infláció változását figyelembe vevő svájci indexálás érvényesül.