Az EU szerzett is gázt a Nabuccóba, meg nem is

2011.01.14. 07:57
Az Európai Unió áttörésnek számító gázszállítási megállapodást kötött Azerbajdzsánnal - közölte az Európai Bizottság bakui látogatáson tartózkodó elnöke csütörtöki nyilatkozatában. Jelenleg még több vezeték is esélyes a déli energiafolyosó létrehozására, köztük a Nabucco gázvezeték. Azerbajdzsán a következő hónapokban dönti el, hogy melyik kaphat hozzáférést a Sah Deniz II mező gázkészleteihez. Az EU arra számít, hogy a döntés márciusig megszületik.

José Manuel Barroso kijelentette: a megállapodás megerősíti Európa közvetlen hozzáférését a Kaszpi-térségi gázhoz, és ezzel megvalósíthatóvá teszi a déli energiafolyosót.

Elmondta, a megállapodás közös stratégiai érdek. Azerbajdzsán gázexportját, az EU gázimportját akarja diverzifikálni. A déli folyosó megbízható, fizikai hozzáférést nyújt Azerbajdzsánnak az uniós energiapiachoz, amely a világon a legnagyobb - jelentette ki.

Brüsszeli illetékesektől származó korábbi értesülések szerint az EU egyértelművé akarja tenni, hogy nemcsak a földgáz felvásárlásában érdekelt, hanem megbízható politikai partner is. Barroso és Günther Oettinger uniós energiaügyi biztos ezekkel a célokkal Azerbajdzsánból Türkmenisztánba utazik tovább.

Jelenleg még több vezeték is esélyes a déli energiafolyosó létrehozására, köztük a Nabucco gázvezeték. Azerbajdzsán a következő hónapokban dönti el, hogy melyik kaphat hozzáférést a Sah Deniz II mező gázkészleteihez. Az EU arra számít, hogy a döntés márciusig megszületik.

A déli folyosó legígéretesebb gázvezeték-projektje, a Nabucco, amelynek bevallott célja, hogy függetlenítse Európát az orosz földgáztól. Az elképzelés értelmében a Kaszpi-tenger térségéből jutna el a csővezetéken át közép-ázsiai földgáz Európába. A hangzatos elképzelés azonban ez idáig csupán álom volt, mert az európaiaknak nem sikerült egyetlen közép-ázsiai országban sem elegendő gázt biztosítaniuk a 7,9 milliárd euróért megépítendő, 3.300 kilométer hosszú csővezetékhez.

Az Európai Unió hét tagállamában az orosz Gazprom óriáskonszern monopolhelyzetben van a gázellátás területén. Négy tagország az orosz cégtől vásárolja földgázszükségletének kétharmadát, ez pedig lehetővé teszi az oroszoknak, hogy magas árakat diktáljanak a hosszú távra szóló szerződésekben, miközben a nyugat-európai (holland, norvég, brit) földgázmezők is kimerülőben vannak.

Ezért is vetik pillantásukat az európaiak egyre gyakrabban a Kaszpi-tenger vidékére. Az ott felfedezett, de még fel nem tárt Sah Deniz II gázmező évente legalább 14-16 milliárd köbméter földgáz kitermelését tenné lehetővé. Ez a mennyiség elegendő volna a Nabucco csővezeték üzembe helyezéséhez. Mivel azonban a Nabucco évi kapacitását 31 milliárd köbméterre tervezik, idővel további gázszállítókra lesz szükség a vezeték kihasználása érdekében. Az Európai Unió illetékesei ez ügyben Türkmenisztánra és Irakra is tekintenek.