Legyen 67 év a nyugdíjkorhatár!

2011.01.19. 09:50
Érdekes javaslattal rukkolt elő a német kancellárasszony. Angela Merkel mai beszédében ugyanis többek közt egy egész EU-ra kiterjedő, egységes nyugdíjkorhatár megállapítását javasolta, méghozzá nem kevesebb, mint 67 éves korban. Kérdés azonban mit szólnak ehhez a tagállamok - írja a portfolio.hu.

Egy érdekes javaslattal állt elő Németország első embere, Angela Merkel a minap. A kancellárasszony ugyanis az egész Európai Unióra kiterjedő egységes nyugdíjkorhatár bevezetését javasolta, méghozzá 67 éves korhatárral - írja a Financial Times Deutschland.

A portfolio.hu által szemlézett cikk szerint a javaslattal próbálja Merkel eladni az európai mentőcsomagot a német állampolgároknak és pártjának, kérdés mit szólnának hozzá az EU más tagállamai, például a franciák.

Franciaországban ugyanis több mint egy millió ember utcára vonulása és kemény utcai összecsapások kísérték a Sarkozy kormány azon bejelentését, hogy a nyugdíjkorhatárt 60-ról 62 évre emelik. Merkel javaslata azonban jól jöhet a francia kormányfőnek, hiszen a gazdaságpolitikailag fontos nyugdíjemeléshez akár bűnbakként is használhatják a német kancellárasszonyt.

Idehaza még az előző kormány 2009-ben döntött az öregségi nyugdíjkorhatár kitolásáról. Az emelés fokozatos lesz, 2012-től kezdődően évenként fél évvel 65-re emelkedik a korhatár.