Bankárok zsebében kutakodik Brüsszel

2011.01.19. 11:05
Önmérsékletet és felelősséget sürgettek a banki bónuszok kifizetése ügyében az európai hatóságok tegnap, sőt burkoltan meg is fenyegették az európai szabályokat e téren megszegő pénzintézeteket - írja a Financial Times.

A bankoknak szükségük van az etikus magatartásra, amely magába foglalja a bónuszok kifizetésében tanúsított önmérsékletet is - nyilatkozta Michel Barnier, az EU belső piacért felelős biztosa. A politikus szavai azokra a feszültségekre reflektálnak, melyek újból és újból erőre kapnak a bankok extra javadalmazásra félretett milliárdjairól szóló hírek miatt.

A gyorsjelentését ma délután közzétevő Goldman Sachs várhatóan több mint 15 milliárd dollár összjavadalmazásról számol be mintegy 35 ezer alkalmazottja esetében, a JP Morgan múlt heti gyorsjelentéséből pedig az derült ki: közel 10 milliárdot fizet ki befektetési banki dolgozóinak.

Az európai székhelyű bankok többsége csak februárban teszi közzé gyorsjelentését, Barnier azonban jelezte: esetükben Brüsszel erőteljesen fellép majd a magas banki bónuszok ellen, és kikényszeríti a tagállamok által már tavaly elfogadott elveket. E szabályok szerint a bónuszok 40-60 százalékát csak három-öt évre elnyújtva fizethetik ki a bankok, az összeg felét pedig részvényekben vagy más, az érintett bank teljesményéhez kötött értékpapírban kell kifizetniük.

Tegnap az EU tagállamainak pénzügyminiszterei megegyeztek az európai stressztesztek újabb, a tavalyinál szigorúbb lebonyolításáról is: