Az olaszok még mindig félnek Csernobiltól

2011.01.19. 11:08
Az olasz alkotmánybíróság úgy határozott, hogy országos népszavazást írhatnak ki az új atomerőművek építésével kapcsolatban. Olaszország a csernobili baleset óta nem használ atomenergiát, ám Berlusconi miniszterelnök szeretne újakat üzembe helyezni.

A bíróság jóváhagyta a centrista Italia del Valori (Értékek Itáliája) párt által benyújtott kérvényt az atomerőművekkel kapcsolatos népszavazás megtartására - írja az energiainfo.hu. A szavazást április 15. és június 15. között tarthatják.

Olaszország az egyetlen a nyolc iparilag legfejlettebb államot tömörítő G8 szövetségben, amely nem használ nukleáris alapú villamosenergia-termelést. Silvio Berlusconi miniszterelnök viszont szeretné, ha az áramtermelés negyedét atomerőművek adnák.

Olaszország a csernobili balesetet követően, húsz évvel ezelőtt  határozott úgy, hogy felhagy az atomenergia alkalmazásával. Tavaly februárban úgy tűnt, az ország közelebb lépett a technológia újbóli bevezetéséhez, miután a kormány jóváhagyta azt a határozatot, amely az új blokkok építéséhez szükséges lépések kijelölését célozta.

Olaszország erősen függ a villamosenergia-behozataltól és a fosszilis üzemanyagoktól. Az olasz Garigliano és a Lantina egyblokkos atomerőműveket 1982-ben és 1987-ben zárták be, míg a két másik atomerőművet (Caorso és Trino) az 1990-es népszavazást követően állították le.

Tavaly szeptemberben a Nemzetközi Energia Ügynökség tanulmánya megállapította: az ország számára gazdasági és környezeti szempontból jó lenne, ha atomenergiát is használnának. A 2020-2030 közötti időszakban 69 milliárd eurót takaríthatna meg ezzel.