Gyöngyi
4 °C
13 °C

Fitch: Eldurvult az euróválság

2011.01.21. 12:03
Mára rendszerszintűvé vált az euróövezeti pénzügyi válság, és megjelentek olyan vélemények a piacon, hogy a valutaunió szétesésének csak az "Európai Egyesült Államok" megteremtésével lehet elejét venni - hangzott el a Fitch Ratings által az euróövezet jövőjéről pénteken megrendezett fórumon. A hitelminősítő szakértői mégis az euró bevezetését javasolják a kelet-európai országoknak.

David Riley, a nemzetközi hitelminősítő szuverén adósbesorolásokért felelős igazgatója a citybeli rendezvényen kijelentette: a Fitch az euróövezet felbomlásának kockázatát továbbra is csekélynek tartja. Elismerik ugyanakkor, hogy az euróövezeten belül jelentős makro-egyensúlyi problémák alakultak ki. Az egyes tagállamok versenyképessége is inkább széttartó, semmint egymáshoz közelítő pályára került – hangsúlyozta a hitelminősítő igazgatója a konferencián.

A Fitch azt is javasolja, hogy a kelet-közép-európai tagjelölt országok a jelenlegi pénzügyi válság ellenére csatlakozzanak az euróövezethez. A kis valutákkal ugyanis ma már "nem igazán lehet elboldogulni".

Arra a kérdésére, hogy a jelenlegi euróövezeti adósságválság közepette lát-e reális esélyt a közép-európai tagjelölt országok belátható időn belüli eurócsatlakozására, David Riley, a nemzetközi hitelminősítő globális szuverén adósbesorolásokért felelős igazgatója kijelentette: a nagyon kicsi, nagyon nyitott európai gazdaságok számára "továbbra is van értelme" az euróövezeti tagságnak. Riley szerint ezeknek az országoknak már most sincs túl sok pénzügypolitikai függetlenségük, csatlakozás esetén viszont az euróövezeti központi bank (EKB) hiteles, "utolsó mentsvárként" használható likviditásforrásukká válik.

A Fitch igazgatója a súlyos költségvetési helyzetben lévő Írországot hozta fel példának, amely szerinte még sokkal súlyosabb helyzetben lenne, ha nem állna mögötte hiteles "utolsó mentsvárként" az EKB.

Riley elismerte ugyanakkor, hogy főleg a nagyobb tagjelölt kelet-európai EU-gazdaságokban - Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban - csökken a lelkesedés az euró iránt.