Két év múlva jönnek a cseh magánnyugdíjak

2011.01.21. 11:51
Megegyezett a csehországi nyugdíjrendszer átalakításának alapelveiben a cseh kormánykoalíció; a reformot magánnyugdíjalapok létesítésére alapozzák. A Lidové Noviny konzervatív napilap értesülései szerint az áfakulcsok egységesítése a nyugdíjreform velejárója.

A lap úgy tudja: a cseh kormánykoalíció azzal számol, hogy a kötelező nyugdíjbiztosítási járulék egy részét újonnan létrehozandó magánnyugdíjalapokba irányítják át. Ezzel párhuzamosan az eddig kétkulcsos - 10, illetve 20 százalékos - forgalmi adót 19 százalékos szinten egységesítik, az így megemelt áfa ellensúlyozására pedig kompenzációt kapnak az államtól a szegények, az idősek és a gyermekeket nevelő családok.

A nyugdíjreform fő pillérei közé tartozik, hogy 2012-től kezdve a 40 éven aluli személyek jövedelmének 3 százalékát kötelező jelleggel magánnyugdíjszámlára fogják utalni, amely - egyéni választás szerint - vagy valamelyik új magánnyugdíjalapban, vagy az állam által garantált, kizárólag állampapírokba befektető nyugdíjalapban lesz vezetve. A járulék 2015-től 4 százalékra, 2018-tól pedig a jövedelem 5 százalékára emelkedik.

A befizetendő járulékok egy részének magánszámlákra való átirányításával az állam évente mintegy 25-30 milliárd koronás (mintegy 275-330 milliárd forint) bevételtől esik el. Ezért kerül sor az áfa 19 százalékos szintű egységesítésére, gyakorlatilag annak megemelésére.

Ezt a megoldást a legkisebb koalíciós partner, a Közügyek eddig ellenezte. Attól tartott, hogy az áfaemelés nagymértékű élelmiszerdráguláshoz vezetne. Petr Necas miniszterelnök és Miroslav Kalousek pénzügyminiszter viszont éppen ennek a megoldásnak az elfogadása mellett szállt síkra. Mindketten azt is kinyilvánították: ha a nyugdíjreformról nem tud megegyezni a koalíció, a kormány lemond.

A Lidové Noviny szerint az élelmiszerek árának várható emelését a szociálisan gyengébb rétegeknek a kormány a létminimum megemelésével fogja kompenzálni. A nyugdíjasoknak megemelik nyugdíjaikat. A gyerekes családok pedig kedvezményeket kapnak a járulék- illetve az adófizetés terén.

A jobbközép hármas koalíciónak a 200 tagú alsóházban 118 képviselője van, ami olyan többség, amellyel Csehország megalakulása óta (1993) eddig egyetlen kormány sem rendelkezett. A koalíció széleskörű gazdasági reformokban egyezett meg, amelyeket azonban a baloldali ellenzék elvet és bírál, mert csökkennek a szociális támogatások.

A prioritások között van a nyugdíjrendszer átalakítása is. Necas kijelentette, hogy ezt tartja az idei év egyik legfontosabb feladatának. Szerinte, ha ezt nem sikerülne megvalósítani, akkor kormányának nincs létjogosultsága.

Csehországban évek óta folyik a vita a nyugdíjrendszer reformjáról, s több elképzelés is napvilágot látott. "Az előkészítés alatt álló nyugdíjreformot olyan lényeges ügynek tekintjük, hogy az érdekegyeztető tanácsban az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párttal is meg kívánjuk vitatni" - jelentette ki Jaromír Drábek munkaügyi és népjóléti miniszter.

Az új nyugdíjrendszert a cseh kormány 2013. január 1-jén tervezi bevezetni.