Méregdrága lehet idén a kakaó

2011.01.24. 12:16
A kakaó akár 10 százalékkal is drágább lehet, miután Elefántcsontpart frissen megválasztott elnöke Alassane Ouattara mától betiltotta a kakaó exportot. A tilalom egyelőre egy hónapig lesz érvényben. A spekulánsok jól járnak, a globális infláció viszont növekszik. A termék ára ma már éves csúcsot döntött a londoni árutőzsdén.

Kakaó ára két hónapos szállítási határidőre több, mint 4 százalékkal, az éves csúcsnak számító tonnánkénti 3340 dollárra szökött. Londonban a hasonló lejárati idejű kakaó ára 7 százalékkal, az öt havi csúcs 2307 font/tonnára nőtt. Az áremelkedés mögött az elefántcsontparti belpolitikai viszály, illetve az annak következtében leállított kakaóexport áll.

Alassane Ouattara
Alassane Ouattara

Alassane Ouattara-t november 28-án választották meg elnöknek, de a jelenleg hatalmon lévő elnök, Laurent Gbagbo nem hajlandó átadni neki a hatalmat, így Outtara a termelőkkel egyetértésben betiltotta a kakaó és a kávé kivitelt annak érdekében, hogy elapassza Gbagbo anyagi forrásait, írta a Bloomberg.

A kakaó Elefántcsontpart egyik legnagyobb kiviteli cikkének számít, az exportból származó bevételek negyedét adja, ezért sokáig valószínűleg nem tartható a tiltás, mert nagy bevételektől esne el az ország. A Bloomberg elemzői szerint az ország éves kakaótermelése 3,8 milliárd dollárt ér jelenleg. A választások óta a kakaó ára 14 százalékkal szökött feljebb, tonnánkénti ára 3184 dollár volt a múlt héten.

A világ kakaókészletének a harmadát adja Elefántcsontpart és a legnagyobb termelőnek számít, őt Ghána, Indonézia és Nigéria követi. Nyugat-Afrikából érkezik a kakaó 70 százaléka, a legnagyobb termelők sorrendben: Afrika, Ázsia, Közép-Amerika, Dél-Amerika.

A kiviteli tilalom határideje már arra ösztönzi a spekulánsokat, hogy az árak további növekedésére fogadjanak, ez pedig visszahat az árakra és tovább növeli azokat. Elemzők szerint akár a 2009-es csúcsot is elérheti az árnövekedés, ami 3510 dollár volt tonnánként. További probléma, hogy a kakaó-ügy növeli a globális inflációt is, tavaly az élelmiszerek ára 25 százalékkal nőtt. Az árnövekedésre az EU úgy reagált, hogy január 15-én határozatban tiltotta meg a kereskedelmet az EU és Elefántcsontpart között.

Egy szállodából irányít az új elnök

Outtara-t kétezer ENSZ békefenntartó védi. Az el nem ismert kormányfő jelenleg az abiddzsáni Golf Hotelből hoz intézkedéseket. Gbagbo-t az Alkotmány Tanács nevezte ki győztesnek, és erre hivatkozva nem ismeri el Outtara-t a választások nyertesének. A választási botrány erőszakos tüntetéseket szült, eddig körülbelül 260 ember vesztette életét.

000 Par3721928

A bizonytalan politikai helyzetben a fogyasztói árak megugrottak, az építkezések leálltak, a boltok kiürültek, az emberek visszafogták a fogyasztást. Szakértők szerint az export-tilalom meghatározza majd a kakaó árát, a befektetők pedig profitálhatnak abból, hogy arra fogadnak, hogy a politikai konfliktus egy ideig még megoldatlan marad és a tilalom egy hónapnál tovább marad érvényben.