Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-7 °C
0 °C

Élelmiszerspekulánsok ellen harcolna az ENSZ

2011.01.25. 11:55
A határidős árupiacok működésének szabályozását sürgette a FAO főigazgatója egy japán lapinterjúban, hogy megfékezzék az alapvető mezőgazdasági cikkek drágulásáért felelős spekulációt.

Jacques Diouf a Nikkei című japán gazdasági napilapban kifejtette, ha nem történik változás, a világ a vesztébe rohan, mert a nagy drágaság miatt világszerte újabb éhséglázadások törhetnek ki veszélyeztetve a gazdasági növekedéshez szükséges politikai stabilitást.

"A következő években változatlanul magas árakra és nagy kilengésekre lehet számítani a mezőgazdasági nyersanyagok piacán, ha nem törődünk a nemzetközi mezőgazdasági rendszerben meglévő egyensúlytalanság strukturális okaival" - mondta a lapinterjúban az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének főigazgatója.

Diouf kitért arra is, hogy a spekuláció mellett a mezőgazdasági termelőknek nyújtott támogatások, valamint a vámok és egyéb korlátozások is fontos szerepet játszanak abban, hogy felborult a globális kereslet-kínálat megszokott rendje. Az így kialakult ellátási bizonytalanság a legszegényebbeket érinti a legsúlyosabban, növelvén a politikai instabilitást, és ezzel veszélyeztetve a világ békéjét és biztonságát.

Hasonló szellemben nyilatkozott még hétfőn a francia államfő is abból az alkalomból, hogy Franciaország veszi át a legfejlettebb országok úgynevezett G20 csoportjának elnöki tisztségét. Nicolas Sarkozy feltette a kérdést, "ha a pénzpiacok szabályozásnak vannak alávetve, akkor az árupiacok miért nem?"

A FAO nemrégiben tette közzé, hogy decemberben történelmi csúcsra emelkedtek a globális élelmiszerárak, és meghaladták a 2008. évi szintet, amikor a rendkívüli drágulás számos fejlődő országban váltott ki zavargásokat.

A FAO úgynevezett globális élelmiszerár-indexe 214,7 pontra szökött fel az év utolsó hónapjában a novemberi 206,0 pontról, s ezzel meghaladta a 2008 júniusában beállított 213,5 pontos történelmi rekordot.

A legnagyobb mértékben a gabonafélék és a növényi olajok drágultak, főként a rossz időjárás miatt. A gabonafélék, olajos magvak, tej-és hústermékek, cukor árának havi változását tükröző index sorban már a hatodik hónapja emelkedett.  • Vennék
  • Hírek