Bécsből indul a görög összeomlás?

2011.01.26. 11:29
A Vienna Insurance Group 25 százalékkal leértékelte könyveiben a görög állampapírokban meglévő követelését Az osztrák biztosító az első, amely ehhez a megoldáshoz folyamodik annak hatására, hogy a görög államadósság átütemezésével kapcsolatos várakozások erősödnek.

A Wall Street Journal szerint a biztosító lépése egy trend kezdetét jelentheti, melyben más pénzügyi intézmények is a leírás eszközéhez folyamodnak majd. Alexander Jedlicka, a biztosító szóvivője közölte: a Vienna Insurance Group mintegy 100 millió euró értékvesztést számolt el 2010-ben, ennek része a görög államkötvényeken elszámolt 25 százalékos leírás is. Mint mondta, egyebek mellett a görög államadósság esetleges átütemezésével kapcsolatos diskurzus vezetett ehhez a lépéshez.

Nem tudni pontosan, a 25 százalékos leírás mekkora abszolút összeget jelent. Annyit azonban elmondott Jedlicka, hogy a biztosító teljes kitettsége a perifériális európai országok felé nem éri el a közel 28 milliárd eurónyi teljes pénzügyi befektetésállományuk 1 százalékát, ezért a leírásnak nincs számottevő hatása a biztosító eszközállományára.

A Vienna Insurance Group egyébként tegnap közzétett gyorsjelentésében az egy évvel korábbinál 15 százalékkal nagyobb, 505 millió eurós adózás előtti eredményről számolt be, díjbevételei pedig 6,1 százalékkal 8,7 milliárd euróra nőttek.

Annak ellenére, hogy májusban 110 milliárd eurós EU-IMF közös mentőcsomaggal segítették meg Görögországot, a befektetők jó része megkérdőjelezi, hogy Görögország elviseli 2013-ban várhatóan az ország GDP-jének 158 százalékára emelkedő államadósságát. A görög államkötvények emiatt közel 30 százalékos diszkonttal forognak névértékükhöz képest.

A görög problémával kapcsolatban hét eleji beszámolók szerint a Bruegel Intézet munkatársa, Darvas Zsolt úgy nyilatkozott, amennyiben még idén a GDP 90 százalékára kellene csökkenteni a görög állammadósságot, az 40 százalékos leírást indokolna, ha viszont 2013-ig várnának, a leírási kényszer 60 százalékra nőne.