Nagyvonalú lenne a Lehman a hitelezőivel

2011.01.26. 10:16 Módosítva: 2011.01.26. 10:24
Az egykori vezető amerikai befektetési bank, a Lehman Brothers csődvédelem alatt álló maradványa tovább alkudozik hitelezőivel: a korábban ígértnél többet fizetne, ha a hitelezők lemondanak a bírósági eljárásokról.

A Lehman Brothers 2008. szeptember 15-én kért csődvédelmet. Mérlegfőösszege akkor 639 milliárd dollár volt, vele szemben viszont több mint ezermilliárd dollárnyi igényt támasztottak, így ez lett a legnagyobb bukás az amerikai cégek történetében. A Lehman-csőd miatt világméretűvé vált a pénzügyi válság, amely még 2007-ben kezdődött az Egyesült Államokban a nem elsőrendű jelzálogkölcsönök és a rájuk alapozott származékos termékek megingásával.

A követeléseket azóta 322 milliárd dollárra szállították le a hitelezők, illetve a bíróságok – jórészt téves, többszörös, igénylések elutasítása formájában –, miközben a Lehman Brothers is megfogyatkozott: fő befektetési platformját már a csődbejelentés után néhány nappal eladta a brit Barclaysnak, és azóta több más részlege eladásából is igyekezett pénzt gyűjteni adósságai rendezéséhez, emlékeztetett a Reuters hírügynökség.

A most ismertetett új terv szerint az előre sorolt, fedezetlen adósságok hitelezői – köztük a legnagyobbak, a Paulson & Co. fedezeti alap és a kaliforniai közalkalmazottak nyugdíjalapja (Calpers) – megkapnák az elismert követeléseik 21,4 százalékát a tavaly áprilisban javasolt 14,7 százalék helyett.

A hátrább sorolt adóságok és a származékos értékpapírok hitelezői kevesebbet kapnának. A hónap elején a Lehman Brothers Holding Inc. vezérigazgatója 60 milliárd dollár, vagyis az elismert követelések átlagosan 18,6 százalékának kifizetését valószínűsítette úgy, hogy egyesek többet, mások kevesebbet kapnak. Ám mindhárom hitelezőcsoport tagjainak meg kellene szavazniuk a tervet, elkerülendő a további bírósági eljárást. Ha a három csoport közül bármelyikben leszavazzák a most javasolt rendezést, akkor mindhárom csoport tagjai csak 15-17 százalék közötti törlesztésre számíthatnak a Lehman Brothers új terve szerint.

Az előző, tavaly áprilisi tervet a hitelezők nem fogadták el, éppen azon a címen, hogy a Lehman Brothers előnyben részesítené legnagyobb hitelezőit.