A határon túli görögöktől kérne kölcsön Athén

2011.01.27. 16:57
Diaszpórakötvény kibocsátására készül Görögország néhány hónapon belül, hogy fedezetet találjon az államháztartás finanszírozására. Arra az öt-hét millió emigrációban élő görögre számítanak, akik érzelmileg kötődnek az országhoz.

A határon túli görögöket célzó, úgynevezett diaszpóra kötvény kibocsátását tervezi az athéni pénzügyminisztérium &ndsah; írta szerdán a Handelsblatt. A kibocsátásra néhány hónapon belül sor kerülhet - mondta Jéórjiosz Papakonsztantinu a német gazdasági lapnak. A futamidőről még nincsen döntés, elképzelhető 1 vagy 3 éves lejáratú, de akár 5-10 éves futamidejű kötvény is. Az azonban biztosnak tűnik, hogy Athén a diaszpóra kötvénnyel tér vissza a piacra.

Görögország 2010 tavasza, az államadósság-válság elmélyülése óta nem bocsátott ki államkötvényt. Athén azóta rövid lejáratú papírokkal, kincstárjegyekkel tesztelte az állampapírpiacot, viszonylagos sikerrel, hiszen a legtöbb aukciónál a hozam az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 110 milliárd eurós hitelkeretéből származó kölcsönök átlagosan 5 százalékos kamata alatt maradt.

Az idén összesen 55,2 milliárd euró forrást kell bevonni az államháztartás finanszírozására. Ebből 40 milliárdot az EU-IMF keretéből fedeznek majd, a fennmaradó 15,2 milliárdot pedig kincstárjegy-kibocsátással. Legkésőbb 2012-ben azonban hosszabb futamidejű adósságpapírokkal, államkötvényekkel is elő kell rukkolni. Görögország hitelképességét, államkötvényeinek piacképességét viszont a diaszpóra kötvénnyel elért eredmények alapján nem lehet megbecsülni, mert a papír nem a tárgyilagos, hideg számítások alapján dolgozó intézményi befektetőket célozza, hanem az országhoz érzelmileg kötődő emigránsokat &ndsah; mutat rá a Handelsblatt.

A görög diaszpóra nagyságát öt és hét millió közé teszik a szakértők. Nagyjából kétmillióan az Egyesült Államokban élnek, 700 ezren Ausztráliában. A határon túliak többsége jómódú, és vannak köztük milliárdosok is, mint például Alex Spanos kaliforniai ingatlanmágnás és John Calamos pénzügyi befektető, akit a világ 500 leggazdagabb embere között tartanak számon. Az athéni terv sikerének esélyét növeli, hogy még a második és harmadik generációs emigránsokat is erős kötelékek fűzik a hazához.

A diaszpóra kötvény nem új találmány, Izrael például 1951 óta csaknem évente bocsát ki ilyet, és már több mint 30 milliárd dollár forrásra tett szert vele, Indiában pedig 1991 óta alkalmazzák, és több mint 10 milliárd dollár hitelhez jutottak &ndsah; írta online kiadásában a német üzleti napilap.