A közel-keleti tőzsdék estek vasárnap

2011.01.30. 17:22 Módosítva: 2011.01.30. 17:59
A legtöbb közel-keleti regionális tőzsdemutató esett a hétvégén, miután folytatódtak Egyiptomban a Hoszni Mubarak elnök távozását követelő tüntetések. A válság az európai börzék hétfői teljesítményére is kihathat.

Az Egyesült Arab Emírségekben a dubaji részvénypiac vezető indexe a DFM General Index 4,3 százalékkal 1543,02 pontra, miközben az abu-dzabi ADX General Index 3,7 százalékkal 2561,06 pontra esett.

Katarban a dohai QE Index 3 százalékos eséssel 8709,77 ponton zárt vasárnap, a kuwaiti Kuwait SE Price Index pedig 6822 ponttal 1,8 százalékkal volt alacsonyabb a pénteki záró értékénél. Izraelben a TA-25 3,75 százalékos csökkenéssel 1282,56 ponton állt vasárnap késő délután.

Egyedüli részvénypiacként a szaud-arábiai tőzsde járt pozitív tartományban. A hét utolsó napján késő délután 2,47 százalékos emelkedéssel 6421,97 ponton állt az előző napi 6 százalékos zuhanást követően. A régió legnagyobb tőzsdéje egyedüliként tart kereskedési napot szombaton.

Nem volt meglepetés

Az Al Mal Capital elemzője, Akram Annous szerint a szaudi piacon tapasztalt szombati esés nem volt nagy meglepetés, mivel a királyságnak "népes és fiatal lakossága van, ami - úgy tűnik - ebben a környezetben elég ahhoz, hogy megijessze a befektetőket". "Mindazonáltal sokan elkezdhetnek vásárolni az áresést követően és nem számítunk, nagyobb nyugtalanságra. Azt gondoljuk, hogy a jelenlegi politikai szerkezet helyén marad" - tette hozzá.

Az egyiptomi tőzsdén vasárnap után hétfőn is szünetel a kereskedés az országban tapasztalt politikai nyugtalanságok miatt - közölte vasárnap a kairói tőzsde szóvivője. A részvénypiac iránymutató indexe, az EGX 30 csütörtökön közel 11 százalékkal zuhant az előző napi 6 százalékos esés után.

Nyugati válsághatások

Az egyiptomi válság várhatóan az európai tőzsdék teljesítményét is negatívan befolyásolja. A nyugat-európai piacok már péntek délután lefelé indultak, miután a befektetők aggódni kezdtek, hogy az egyiptomi lázongás veszélyeztetheti az európai-ázsiai kereskedelmet, annak jelentős része ugyanis a Szuezi-csatornán át bonyolódik.

Noha ez a félelem egyelőre megalapozatlannak látszik, az üzleti világot aggaszthatja az is, hogy péntek délután felgyorsult a drágulás a kőolaj szabadpiacán is, a Brent olajfajta ára 98 dollár fölé emelkedett.

Óvatos befektetői hozzáállást és ingadozó árfolyammozgást várnak a jövő héten New York-i részvénypiaci elemzők is. A figyelem továbbra is az egyiptomi eseményekre irányul a vezető amerikai piacokon, mivel az afrikai országban tapasztalt kormányellenes tiltakozások veszélyeztethetik a világ vezető olajexportáló országaiban a politikai stabilitást, írja az MTI.