Egyre többen állítják le az egyiptomi utakat

2011.01.30. 16:07 Módosítva: 2011.01.30. 16:27
Több európai utazási iroda is leállította egyiptomi kiutazásait és elkezdte az afrikai országban tartózkodó nyaralóinak hazautaztatását. A legnagyobb német irodák, köztük a TUI és a Neckermann, nem indítanak újabb csoportokat Kairóba.

A TUI közleményben tudatta, hogy február 3-ig nem indít több utazást az egyiptomi fővárosba, bár a többi úticélba továbbra is indulnak csoportok, mivel a tüntetések "nem a turisták, vagy a turisztikai központok ellen irányulnak". A vállalat ugyanakkor valamennyi egyiptomi utazásra díjmentes időpont-változtatást ajánlott fel, mivel az egyiptomi kijárási tilalom valamennyi városra kiterjed.

Ingyenes időpont-módosítás

A brit Thomas Cook csoport utazásszervező vállalatai is ingyenes időpont-módosítási lehetőséget kínáltak fel azoknak, akik február 2-ig utaznának az észak-afrikai országba.

A belga Jetair vasárnap jelentette be, hogy valamennyi Egyiptomban tartózkodó ügyfelét kimenekíti. A társaság közölte: a helyi idő szerint délután négytől reggel nyolc óráig érvényes kijárási tilalom miatt hétfőn kezdhetnek meg a hazautazások. A Jetair február 6-ig nem indít újabb csoportot Egyiptomba.

Francia turistastop

Az erőszakos politikai zavargások miatt valamennyi francia utazási iroda "további tájékoztatásig"  leállította egyiptomi szervezett nyaralásait és a turisták hazautaztatásához látott hozzá – közölte vasárnap az utazási irodákat tömörítő szervezet, az SNAV vezetője, Georges Colson.

A svéd Apollo és Fritidsresor is egyaránt a Vörös-tenger partján tartózkodó 2-2 ezer turistájának kimenekítéséről döntött és azt "amilyen gyorsan csak lehetséges" végrehajtja. A finn Aurinkomatkat is hazarepíti Sarm-es-sejkben és Hurgadában nyaraló mintegy 400 ügyfelét, ahogy vetélytársa, a Lomamatkat is. A svéd-török Detur utazási iroda ezzel szemben csupán az újabb kiutazások leállítása mellett döntött.

Ne gyertek, menjetek haza!

A legtöbb európai ország külügyminisztériuma, így Németországé, Franciaországé és Nagy Britanniáé is arra kérte állampolgárait, hogy amennyiben nem szükséges, ne utazzanak az afrikai országba.

Az Egyesült Államok kairói nagykövetsége vasárnap reggel azt javasolta az észak-afrikai arab országban tartózkodó amerikaiaknak, hogy vegyék fontolóra a mielőbbi távozást Egyiptomból, illetve ne utazzanak oda. Ez erélyesebb figyelmeztetés a korábbinál, amely csak a nem nagyon fontos beutazástól vagy ott-tartózkodástól tanácsolta el az amerikai állampolgárokat.

Mi még mennénk

A magyar turistákat egyelőre láthatóan nem riasztják el az egyiptomi fejlemények. Az elmúlt két napban nem mondták le tömegesen egyiptomi tengerparti útjaikat. Igaz, ennek az is oka lehet, hogy az egyiptomi kormányellenes tüntetések dacára a Külügyminisztérium nem sorolta Egyiptomot azok közé az országok közé, ahova nem javasolják az utazást – mondván, a tengerparti nyaralóhelyek biztonságosak –, így az utazóknak csak normál útlemondásra van lehetőségük.

Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője vasárnap azt mondta: folyamatos az egyeztetés a kinti partnerekkel, telepített idegenvezetőkkel, és ők megerősítették, hogy a tengerparton nyugalom van. A kairói programokat – köztük a gizai piramisok meglátogatását – ugyanakkor szüneteltetik a szolgáltatók.