Hajtóvadászat a netes pókerre

2011.01.31. 07:17

Olaszország, Franciaország és az Egyesült Államok már jelentősen szigorította az internetes szerencsejáté­kok szabályozását és hasonló tervekkel álltak elő a pénzügyi gondokkal küszködő spanyol és görög kormányok is, írja a Napi Gazdaság.

Bizonytalan a sorsa a 2005-ben megszavazott, nagy vitákat kiváltó brit szerencsejáték-törvénynek is. Bár számos ponton szigorított a megelőző szabályozáson, olyan kiskapukat is tartalmazott, amelyek révén a külföldön bejegyzett cégek könnyedén kikerülhették.

A konzervatív-liberális brit kormány elsősorban a külföldi, valamint az offshore internetes szerencsejáték-szolgáltatók ellen lépne fel: egy új javaslat szerint külföldi cégek nem hirdethetnének az országban és a működésért meg kell szerezniük a brit hatóságok engedélyét is. A hitelkártyás fizetés megakadályozásával megpróbálnák elkerülni, hogy a függő fogyasztók még nagyobb adósságokba verjék magukat.

A hatóságok természetesen nemcsak a polgárokat féltik, hanem az adóbevételek is hiányoznak: a britek tavaly 2,5 milliárd fontot költöttek szerencsejátékokra, de ennek csupán negyede jelentkezett a brit szerencsejáték-bizottságon bejegyzett cégek bevételeként. A Daily Mail által megkérdezett szakértők szerint a tervezett szigorítások nyomán több száz cég kivonulhat a brit piacról.

Az USA-ban a pénzügyi tranzakciók korlátozásával gyakorlatilag ellehetetlenítették az internetes játék néhány formáját, köztük az online pókert, ami ellen számos érdekelt tiltakozik. A Mastercard például a tavalyi harmadik negyedévben 840 ezer dollárt költött lobbizásra az USA-ban, 24 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A tavaly életbe lépett szabályozás ugyanis nem engedi a hitelkártyás fizetést, ami évi több milliárd dolláros kiesést okozhat a hitelkártyacégeknek. A Visa és a Mastercard az egyes államoknál is keresi a megoldást: a kaliforniai, New Jersey-i és floridai kormányok az online póker legalizációját és szabályozását fontolgatják - nem kis részben az adóbevétel miatt.

Kínában a hatóságok az év elején újult erővel csaptak le a „kulturális szabályokat” megsértő honlapokra, köztük több mint százötven online kaszinóra, sportfogadó és pókerhonlapra. Vang Csen informatikai miniszter szerint erre a biztonsági fenyegetések miatt van szükség, és hiába a szabadságjogi aktivisták fellépése, tavaly több mint ötven szerencsejáték miatt elítélt kínai kapott öt évnél hosszabb börtönbüntetést.