Két tűz között az Electrolux

2011.02.03. 08:03

Egyfajta harapófogóba került a svéd Electrolux AB, Európa legnagyobb háztartásigép-gyártója azzal, hogy a termékeiben felhasznált nyersanyagok ára nő, miközben berendezéseinek bolti árát nem tudja emelni - derült ki a Dow Jones híréből.

A magyarországi gyártóbázisokat is üzemeltető vállalat üzemi nyeresége 1,71 milliárd koronára (268,2 millió dollár) mérséklődött a negyedik negyedévben az egy évvel korábbi 2,02 milliárdról, és a vállalat arra számít, hogy 2011-ben 1,5-2 milliárd koronával tovább emelkedik nyersanyagai - az acél, a réz, az alumínium és a műanyagok - ára. A vállalat nettó nyeresége és árbevétele kis növekedéssel 677 millió, illetve 27,56 milliárd korona lett október-decemberben.

A nyersanyagok drágulásával párhuzamosan különösen az észak-amerikai és az európai piacon erős nyomán nehezedik a háztartási gépek árára, ami az idei első negyedévben alaposan megnehezíti a cég helyzetét. A vállalat ennek ellenére 8-10 százalékos áremelést tervez ezeken a piacokon a második negyedévtől, amit új termékek bevezetésével próbál megkönnyíteni.

Az Electrolux az Egyiptomban kialakult politikai bizonytalanság miatt elhalasztja a kairói Olympic Group 52 százalékos tulajdonrészének felvásárlását. A részesedés ára 248 millió dollár, az Olympic az egyik legnagyobb háztartásigép-gyártó a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.