Bernanke: Adócsökkentés és megszorítás is kell

2011.02.10. 12:08

Nem szabad, hogy a kormány költségvetési megszorításai túl szigorúak legyenek, ez ugyanis visszavetné a gazdasági növekedést és nem javítana a munkanélküliségi mutatókon – idézte az amerikai jegybank elnökét, Ben Bernanke-t a Reuters.

Bernanke szerint az amerikai gazdasági fellendülés még nem olyan erős, hogy ne lenne szükség a jegybank támogatására. A Fed 2008 óta a rövid lejáratú kamatokat 0 százalék közelében tartotta, és még tart a 2010 novemberében elkezdett 600 milliárdos államkötvény-felvásárlási programja, amivel az állam hosszútávú kölcsönfelvételi költségeit akarja csökkenteni, valamint erősíteni a gazdasági fellendülést. A jegybankelnök nem tett semmilyen kijelentést arra vonatkozóan, hogy folytatják-e az államkötvény-felvásárlást a júniusi határidő lejárta után is.

Elismerte, hogy az amerikai gazdaság jó úton halad, a munkanélküliség januárban 9 százalékra csökkent a novemberi 9,8 százalékról, ez 1958 óta a legnagyobb kéthónapos visszaesés. Ugyanakkor a foglalkoztatás még mindig elég vérszegény, a recesszióban elvesztett 8 millió munkahelyből még csak 1 milliót sikerült visszaszerezni.

Mind a demokraták, mind a republikánusok megpróbálták rávenni Bernanke-t a programjaik támogatására, a két rivális pártnak természetesen homlokegyenest ellenkező elképzelései vannak arra, hogyan lehetne a deficitet (ami idén elérheti az 1500 milliárd dollárt is ) csökkenteni, a gazdaságot élénkíteni. A republikánusok vissza akarják fogni a költségvetést és nem akarják növelni az adókat, míg a demokraták óvnak a kiadások túlzott leszorításától.

Bernanke mindkét csoportnak adott valamit: egyrészről támogatja az adócsökkentést, másrészről ellenzi a megszorítások szigorítását. Szerinte mindez arról szól, hogy meggyőzzék a piacot arról, hogy hosszútávú megoldásokban gondolkodnak. A költségvetés lefaragása mindenképpen növekedés-barát módon kell, hogy történjen.

A gazdaságélénkítő megoldásokkal kapcsolatban azt javasolta, hogy a kongresszus zárja be a céges adózás kiskapuit. Ezzel szélesíteni lehetne az adófizető cégek körét, ugyanakkor az adó mértéke csökkenne. Figyelmeztett arra is, hogy az államadósság-plafont is meg kellene emelni, e nélkül semmi jóra nem lehet számítani.

A republikánus többségű kongresszus szkeptikusnak bizonyult Bernanke nyilatkozatával kapcsolatban, a Fed államkötvény-felvásárló programja szerintük inflációhoz vezethet. A jegybank elnöke azonban nem aggódik az infláció miatt, azt mondta, hogy az USA-ban az infláció mértéke továbbra is viszonylag alacsony.

Hozzátette, hogy a jegybank nagyon alaposan felülvizsgálja az államkötvény-vásárlásait, ezekre azonban még mindig szükség van. A munkanélküliségi mutatóknak 4-5 évre van szükségük, hogy visszatérjenek egy „normálisabb” szintre, 5 százalék körülire, mondta.