Cserbenhagyta Merkelt az EKB-elnökjelölt bankár

2011.02.10. 11:07

Kettős bombát robbantott szerdán a német jegybank elnöke: egyrészt közölte, hogy megválik a Bundesbank elnöki posztjától, másrészt kiszáll az Európai Központi Bank (EKB) elnöki tisztségéért folyó versenyfutásból.

Az 53 éves Axel Weber a hírek szerint a magángazdaságban képzeli a jövőjét: úgy hírlik, hogy a Deutsche Bankhoz tart. Annak elnöke, Joseph Ackermann 2013-ban visszavonul, s a helyét, Anshu Jainnal perszonálunióban, Weber vehetné át - írták német lapok csütörtökön.

Weber húzása arculcsapást jelent Angela Merkel kancellárnak, aki évek óta azon fáradozott, hogy az ősszel távozó elnök, a francia Jean-Claude Trichet utódaként német bankárt juttasson az EKB elnöki székébe. Nyílt titok volt, hogy jelöltje Weber, akiben kellő szakmai és nemzeti garanciát látott arra, hogy megfelelő erővel fogja védelmezni a német érdekeket az EKB-n belül.

A Deutschlandfunk rádió kompromisszumos jelöltként említette az EKB elnökének posztjára a finn és a luxemburgi jegybank elnökét, Erkki Liikanent és Yves Merschet.

Merkel kancellár most azon is törheti a fejét, vajon kit állítson a Bundesbank élére Weber távozása után. A Berliner Zeitung valószínűnek tartja, hogy a választás Jens Weidmannra, a kormányfő gazdasági tanácsadójára fog esni. Weidmannt szakmai körökben nagyon is hozzáértőnek tartják, ám úgy vélik, hogy nem rendelkezik kellő tapasztalattal a gyakorlati pénzpolitikában.Emiatt állítólag ő is ódzkodik a bankelnöki feladatkörtől.

Eredetileg a Bundesbank egyik alelnöki posztján jött volna számításba, amely a nyáron, nyugdíjazás következtében amúgy is megüresedik - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.