Olajválságot okozhatnak a kalózok

2011.02.11. 08:17 Módosítva: 2011.02.11. 08:19

Többet kell tenniük a kormányoknak a szomáliai kalózok elfogása érdekében, mert e nélkül Afrika keletei partjai után veszélybe kerülhet a hajózás az Indiai-óceán egészén, ami komoly gondokat okozhat az USA és más fogyasztók olajellátásában - hangsúlyozza a világ legnagyobb tankhajó-üzemeltető vállalatai többségét tömörítő Intertanko szakmai szövetség. A tengeri olajszállítások 40 százaléka áthalad az Ádeni-öblön és az Arab-tengeren - szögezi le az Intertanko -, miközben a kalózok már húsz lopott tengeri járművet használnak anyahajóként támadásaik bázisául, ezért ennél jóval nagyobb területen megjelenhetnek - számol be a Napi Gazdaság.

000 Par2822382

Az AKE Ltd. kockázatkezelési tanácsadó cég Reutersnak nyilatkozó szakértői szerint az Indai-óceán óriási területein nehezebb lefülelni a rablókat, akik könnyen találnak új embereket elfogott társaik helyére. Céljuk ugyan nem feltétlenül tankhajók elfogása, de ha az útjukba kerül egy, arra a nagy haszon reményében vehemensen vetik rá magukat. Tavaly 9,5 millió dollárt kaptak a dél-koreai Samho Dream tartályhajóért. Becslések szerint a tengeri kalózkodás évente 7-12 milliárd dollár kárt okoz a világgazdaságnak.

000 Del445367

Az Intertanko figyelmeztetésének az ad hangsúlyt, hogy tegnapelőtt feltehetően szomáliai kalózok elfogták a görög zászló alatt hajózó Irene SL tankhajót, amely - az USA napi ellátása ötödének megfelelő mennyiségű - kétmillió hordó olajat szállított. A három focipályányi hosszú óriás gyomrában lévő rakomány értéke 200 millió dollár. A hajó legénysége 25 fő.