Csongor
0 °C
9 °C

Az építőiparban messze még a válság vége

2011.02.21. 12:30


Egy év alatt lassult a felszámolási tempó, viszont gyorsult a végelszámolások növekedése, a cégalapítási kedv pedig egyre gyengébb az építőiparban. Konszolidációról még korai beszélni, de ezek természetes reakciók az ágazat teljesítményének és megrendelésállományának csökkenésére.

Ahhoz képest, hogy a tél holt idénynek számít az ágazatban, nagy a fluktuáció az építőiparban. Idén az első hónapban 270 építőipari vállalkozás ellen indult felszámolási eljárás, ez tavaly januárhoz képest 14,1 százalékos csökkenés. Ezzel az ágazat sokkal jobb pozíciókat mutat, mint az nemzetgazdaság egésze, ahol januárban egy évre visszatekintően 2,4 százalékos növekedést jegyezett fel az Opten céginformációs szolgáltató. „Egy hónap adataiból nem célszerű messzemenő következtetéseket levonni, főleg hogy az ágazatban a tél holt idénynek számít” – kommentálta az adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Rövidebb távon már nem ilyen kedvező a helyzet, az előző hónaphoz – 2010 decemberéhez – képest 10,6 százalékos növekedést mutat a bedöntött cégek száma. Ezzel az építőipar az előző két hónap kedvezőnek mutatkozó felszámolási adatai után ismét sokkal rosszabb pozíciót mutat, mint a nemzetgazdaság egésze. A tavalyi év egészéhez viszonyítva azonban a növekedés ellenére sem kétségbeejtő az évkezdet, hiszen 2010-ben csak a „szabadságolási hónapokban” – azaz augusztusban és decemberben –, valamint a rövidebb februárban döntöttek be kevesebb vállalkozást, mint idén januárban.

A végelszámolások ezzel szemben stabilan nőnek akár egy évre, akár egy hónapra visszatekintve. Januárban 200 céget zártak be tulajdonosaik, ez 68 százalékkal több, mint egy éve. A felszámolásokkal ellentétben a végelszámolások terén rövid távon kedvezőbb a helyzet, az előző hónaphoz képest ugyanis csak 5,2 százalékos a bővülés. A tulajdonosok által bezárt cégek havi adatai alapján idén január „erős” hónap volt, tavaly csak négy alkalommal, az előző öt évben pedig csak további négy hónapban jegyeztek fel nagyobb számot.

Idén az első hónapban 404 új építőipari vállalkozást jegyeztek be. Ez bár 5,4 százalékkal több, mint a tavaly januári adat, 2010 decemberhez képest 78-cal csökkent az újonnan bejegyzett cégek száma, ami 16,4 százalékos visszaesést jelent.

Az elmúlt öt év havi adatait figyelembe véve a januári 404 új cég kevésnek számít, az átlagostól mindenképpen elmarad. Tavaly januárban 383 új céget hoztak létre az építőiparban, de az elmúlt években nem volt ritka, hogy 600-nál több cég jött létre, sőt volt olyan hónap, amikor 805. „A cégfluktuáció viszonylag gyors ütemének fennmaradása arra utal, hogy az építőiparban még messze a válság vége, s a konszolidációra még várni kell” – véli Csorbai Hajnalka.