Líbia izzítja az olajárat

2011.02.21. 14:25
Két dollárral emelkedett a Brent olaj hordónkénti ára hétfőn a líbiai összetűzések hatására. Bár Líbia nem jelentős olajkitermelő, a piac komolyan aggódik, hogy a lázongások szélesebb körű és elhúzódó geopolitikai változásokhoz vezethetnek, a bizonytalanság pedig tartósan magasan tarthatja az olaj árát.

Felhajtották az olajárat a líbiai események, az északi-tengeri Brent kőolajfajta ára két és fél éves csúcsra emelkedett: a Brent 2 dollárral 104,47 dollárra ugrott. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a globális olajellátás szempontjából a líbiai eseményeknek nincs nagy jelentőssége, de a piacon attól félnek, hogy geopolitikai átrendeződés indul a térségben, a lázongások jelentősebb olajtermelő országokra is átterjedhetnek. Mint ismert, Tripoliban a kormányellenes tüntetők az utcára vonultak Moammer Kadafi távozását követelve. A hadsereg összecsapott a tüntetőkkel. Egy radikális líbiai csoport még azt is kilátásba helyezte, hogy egyes vezetékeken megakadályozzák a kőolajszállítást. A líbiai Kurina lap szerint kormányellenes tüntetések törtek ki az északi Ras Lanuf városban is, ahol az egyik legfontosabb olajfinomító található. A lap szerint a munkások megpróbálják megakadályozni, hogy a létesítményben kár keletkezzen.

A Statoil bezárja tripoli irodáját, az OMV pedig külföldi munkavállalóit küldi haza. Az al-Dzsazíra szerint az öbölbeli Nafoora olajcég dolgozói sztrákolnak, ezért kényszerültek a kitermelés korlátozására. A Repsol és az Eni ugyanakkor eddig nem jelezték, hogy bármi változna a bizonytalanság erősödésével; a spanyol Repsol az ország déli részén fekvő, mindentől távol lévő mezőt termel ki. A British Petroleum (BP) hétfőn tájékoztatott arról, hogy szünetelteti kutatási tevékenységét Líbiában. A BP ugyanakkor tudatta: tengeri tevékenységét nem érinti az intézkedés. A társaság közlése szerint jelenleg mintegy 40 alkalmazottja van az országban. A brit óriás 2007-ben kötött 900 millió dollár értékű, olajkutatásra vonatkozó szerződést. A német BASF olaj- és gázlelőhely-kutató üzletága is bejelentette, hogy líbiai tevékenységének leállítására készül és az ott tartózkodó, 130 külföldi munkatársát kimenekíti a politikai bizonytalanság miatt. A társaság jelenleg napi 100 ezer hordós kitermelési kapacitással rendelkezik az afrikai országban.

5 forinttal nő a benzin ára is

A Mol bruttó 5 forinttal emeli a benzin és 2 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi listaárát szerdán 0 órától. Az olajcég lépését a tőzsdei üzemanyag jegyzésárak múlt heti emelkedése teszi indokolttá, ráadásul a forint gyengült a dollárral szemben. Az olajcég a benzin literjét a kiskereskedőknek listaáron bruttó 347,5 forintért, a gázolajat pedig bruttó 344,9 forintért adja majd.

Líbia napi 1,574 millió hordó olajat termelt ki januárban, éves szinten 77,1 millió tonnát, 2009-ben a világ olajtermelésének 2 százalékát adta. Ez a térség más országaihoz képest nem kiemelkedő, 99,1 millió tonnás éves kitermelésével Afrikában Nigéria számít a legjelentősebb termelőnek, Líbia, Algéria és Angola csak utána következnek.

Nigéria készletei azonban csak negyven évre elegek, míg Líbiában hatvan évre elég kitermelhető olaj van. Utóbbi exportjának túlnyomó részét is ez adja, döntően Olaszországba szállít, de fontos kereskedelmi partner Németország, Tunézia, Törökország és Franciaország is.

Gerőcs Tamás az Equilor elemzője az Indexnek elmondta, a líbiai eseményekre láthatóan érzékenyebben reagál a piac, mint az egyiptomi tüntetésekre, a hosszú távú hatás azonban nehezen kiszámítható. Az OMV árfolyama látványosan megsínyli a lázongásokat, jelenleg 5 százalékos mínuszban vannak az osztrák vállalat papírjai, termelésének ugyanis mintegy 10 százaléka zajlik az országban.

Egyre nagyobb a feszültség Izrael és Irán között is, mivel ez utóbbi hadihajókat küldene át a Szuezi csatornán, amelyet Izrael egyszerűen provokációnak nevezett. Ha Iránban fokozódik a helyzet, az is hosszabb távra 100 dollár fölé küldheti az olaj hordónkénti árát, a közel-keleti ország rendelkezik a harmadik legnagyobb nyersolaj tartalékkal.

Gerőcs Tamás szerint az olajárak tartósan magas szintje különösen érzékenyen érintheti azokat az országokat, ahol az élelmiszerárak drágulása miatti magas infláció már most is komoly társadalmi feszültségeket okoz. A líbiai események gyorsíthatják, eszkalálhatják a folyamatokat.