Szükség lehet a stratégiai olajkészletekre

2011.02.22. 10:46 Módosítva: 2011.02.22. 10:46
A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) tagországai stratégiai készleteikből juttatnának olajat a piacra, ha ellátási zavarok lépnének fel a közel-keleti és észak-afrikai feszültségek miatt - mondta a 28 fejlett országot, köztük Magyarországot magában foglaló szervezet vezető közgazdásza.

Az olajár már most életveszélyes magasságban van, ami az egész világgazdasági fellendülést fenyegeti és még tovább emelkedhet, ha romlik a helyzet a Közel-Keleten, jelentette ki Fatih Birol az IEA vezető közgazdásza.

„Ha ezek az országok szükségét látják egy ilyen lépésnek, akkor dönthetnek a stratégiai készletek felszabadításáról ha tényleges fennakadások lennének a piacon" - mondta Fatih Birol egy Indonéziában rendezett nemzetközi konferencia alkalmából.

A szervezetnek felhatalmazása van arra, hogy kikérje a tagországok véleményét a készletek felszabadításáról, ha rendkívüli okok miatt zavarok keletkeznek az ellátásban. Az IEA 1,6 milliárd hordó vésztartalékkal rendelkezik. Az OPEC naponta 29,7 millió hordó kőolajat termel, ami a világ kitermelésének mintegy 34 százaléka. Az OPEC-tagállam Líbia napi termelése 1,6 millió hordó volt januárban a nemzetközi szervezet becslése szerint.

Összeülhet az OPEC is

Összehívják a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) rendkívüli ülését, ha a nyersolaj ára elfogadhatatlanul magas szintre emelkedne - jelentette be egy kuvaiti illetékes a szaúdi fővárosban, Rijádban kedden megnyílt nemzetközi energiaügyi fórumon.

Szaúd-Arábia kedden jelezte, hogy kész növelni olajexportját, ha kiesne a líbiai kőolaj a piacról. Időközben egy olasz kormányzati forrás arról számolt be, hogy csökkent az Olaszországba irányuló líbiai gázexport. A név nélkül nyilatkozó forrás rámutatott arra, hogy Olaszország 90 napra elegendő olaj, és 30 napra megfelelő gáztartalékkal rendelkezik.

Az ország kőolajkészletei becslések szerint 44 milliárd hordót tesznek ki, ez a legnagyobbnak számít Afrikában (Nigéria és Algéria következik utána), és a kilencedik az egész világon. A líbiai olaj fő exportpiaca Olaszország (32 százalékkal), Németországba az export 14 százaléka, Franciaországba és Kínába 10-10 százaléka jut.

Mint azt tegnap az Index megírta, felhajtották az olajárat a líbiai események, az északi-tengeri Brent kőolajfajta ára két és fél éves csúcsra emelkedett 107,55 dollárra ugrott.

A Statoil bezárta tripoli irodáját, az OMV pedig külföldi munkavállalóit küldi haza. Az al-Dzsazíra szerint az öbölbeli Nafoora olajcég dolgozói sztrákolnak, ezért kényszerültek a kitermelés korlátozására. A Repsol és az Eni ugyanakkor eddig nem jelezték, hogy bármi változna a bizonytalanság erősödésével; a spanyol Repsol az ország déli részén fekvő, mindentől távol lévő mezőt termel ki. A British Petroleum (BP) hétfőn tájékoztatott arról, hogy szünetelteti kutatási tevékenységét Líbiában. A BP ugyanakkor tudatta: tengeri tevékenységét nem érinti az intézkedés.

A társaság közlése szerint jelenleg mintegy 40 alkalmazottja van az országban. A brit óriás 2007-ben kötött 900 millió dollár értékű, olajkutatásra vonatkozó szerződést. A német BASF olaj- és gázlelőhely-kutató üzletága is bejelentette, hogy líbiai tevékenységének leállítására készül és az ott tartózkodó, 130 külföldi munkatársát kimenekíti a politikai bizonytalanság miatt. A társaság jelenleg napi 100 ezer hordós kitermelési kapacitással rendelkezik az afrikai országban.