Olaszország aggódhat leginkább Líbia miatt

2011.02.23. 10:34 Módosítva: 2011.02.24. 11:58
A líbiai zavargások számottevő hatással lehetnek a mediterrán térségre. Könnyen lehet, hogy a Líbiával szorosabb kereskedelmi kapcsolatban álló országoknak és az ott működő külföldi vállalatok stratégiát kell váltaniuk. A probléma Olaszországot érintheti a legérzékenyebben.

A líbiai zavargások a Líbiában jelen levő külföldi vállalatokon túl érzékenyen érinthetik az egész mediterrán térséget, de elsősorban Olaszországot. Líbia Afrika olajban leggazdagabb állama. A líbiai olajkitermelés a világkitermelés 2 százalékát adja, amiben számos külföldi olajipari óriás vesz részt. A BP például 900 milliárd dolláros szerződést kötött Líbiával, de ott van az amerikai Conoco Phillips, vagy az olasz Eni is.

Líbiát szoros szálak fűzik ahhoz az Olaszországhoz, amely a század eleji olasz-török háborút követően egészen 1942-ig gyarmati uralma alatt tartotta. A két ország gazdasági kapcsolatainak több olyan eleme van, ami arra utal, hogy az olaszok nagyon megszenvedhetnek egy elhúzódó líbiai válságot.

A legsúlyosabb problémát az jelentheti, hogy az olaszok olajfogyasztását 27 százalékban Líbia biztosítja. A Fiatnak több líbiai egysége is van, ráadásul az Eni nevű olajipari óriás egy 14 milliárd dolláros beruházási projekten dolgozik. Fontos az is, hogy Olaszország olyan szerződést kötött Líbiával, amely szerint 2047-ig vásárol olajat onnan. Kadhafiék ráadásul még az évezred elején tulajdonrészt szereztek az olasz labdarúgás egyik szimbolikus csapatában, a Juventusban.

Ilyen jelentős líbiai kitettség mellett kérdéses, hogy Olaszországnak mennyire kell komolyan vennie Kadhafi fiának azon szavait, amely szerint az ország olaját fel fogják égetni. A Reuters egyik elemezése szerint nem kizárt, hogy Kadhafi fia komolyan gondolta, amit mondott, hiszen Líbiának még akkor sem lennének jelentős problémái, ha a zavargásoknak tartósan nem sikerülne véget vetni, hiszen nettó külföldi eszközállománya 150 milliárd dollárra tehető, ami 37 havi import fedezetére lenne elegendő.