Brüsszel nem aggódik a líbiai olaj miatt

2011.02.24. 14:15

Brüsszel nem aggódik a líbiai olajszállítások kiesése miatt, mivel az EU elegendő alternatív beszerzési forrással rendelkezik, az olajár-emelkedés inflációs hatása azonban aggodalomra adhat okot.

„Az EU olajszükségletének 10 százalékát fedezi líbiai importból. A szállítások leálltak, de az EU alternatív forrásokból, például Szaúd-Arábiából fedezni tudja a kiesést" - idézi Marlene Holzner bizottsági energiaügyi szóvivőt a Platts hírügynökség.

Az olasz Eni energiaipari konszern elnöke Paulo Scaroni szerint a líbiai olajtermelés a zavargások miatt 75 százalékkal, napi 1,2 millió hordóval esett. Líbia az IEA adatai szerint napi 1,6 millió hordó olajat termel  és ebből napi 1,4 millió hordót exportál.

Az olajárakról szólva Marlene Holzner uniós energiaügyi szóvivő kijelentette, hogy az EU-nak csak akkor kell aggódnia hátrányos gazdasági következmények miatt, ha az olajár több hónapig tartósan a 100 dolláros határ felett marad, illetve szélsőséges volatilitást mutat több hónapon keresztül.

„Aggodalommal tekintünk az emelkedő olajárakra" - mondta Amadeu Altafaj Tardio uniós gazdasági és pénzügyi szóvivő. „Az inflációs adatokat vizsgálva láthatjuk, hogy az főként az energiaárak emelkedése miatt növekszik. Minden más tényező nagyjából stabil. Afelől nem lehet kétségeink, hogy az olajárak emelkedése kedvezőtlen hatással lesz az infláció alakulására."

Csütörtök délben a WTI nyersolaj határidős jegyzése 100,59 dollár volt hordónként, 2,49 dollárral, 2,54 százalékkal magasabb a szerdai amerikai zárásnál.