Folytatódhat a német csoda

2011.02.24. 10:49
Háromszoros növekedési rátát mutathat idén a német gazdaság, elsősorban a továbbra is pozitív fogyasztói optimizmus következtében. Németország példaértékű lendülettel lábal ki a pénzügyi és gazdasági válságból: a GDP a 2009-es válságévben 4,7 százalékkal csökkent, tavaly azonban már 3,6 százalékot ugrott, ami a legmagasabb érték a német újraegyesítés óta, derül ki a GfK elemzéséből.

A fogyasztók gazdasági várakozásai meredek emelkedésnek indultak 2010 nyara óta Németországban, derül ki a GfK felméréséből. A jövedelmi várakozások szintén jelentősen emelkedtek tavaly, a mutató a januári 12 pontról decemberre 40 pontra emelkedett. A vásárlási hajlandóság a már eleve magas szintről egyenletesen tovább emelkedett: a mutató átlagszintje 27 pont volt 2010-ben, hat ponttal magasabb volt a megelőző évinél.

A GfK számításai szerint az élelmiszer-kiskereskedelmi egységek és gyógyszertárak értékesítése emelkedett a tavalyi évben, 1,2 százalékos emelkedéssel 154 milliárd eurós új rekordot jelentő forgalmat bonyolítottak le. A nem élelmiszer szegmensben a becslések szerinti 2,6 százalékos, közel 148 milliárd eurós összértékesítési eredmény 2002 óta a legjobb eredményt jelentette.

A műszaki fogyasztási cikkek, beleértve a szórakoztató elektronikát, fotófelszerelést és háztartási berendezéseket, különösen erős növekedést mutattak: az értékesítés több mint 8 százalékkal, 47 milliárd euróra emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelmi boltoknál és gyógyszertáraknál a GfK körülbelül 1,7 százalékos értékesítési növekedést jelez előre 2011-re, a szakértők további erősödésre is számítanak a nem élelmiszer szegmensben is, ahol a becsült növekedés 1,7 százalékos lehet, ami elmarad a megelőző évtől.