Sebességkorlátozás az olajár miatt

2011.02.28. 08:09
Spanyolország lépeseket tesz az észak-afrikai helyzetből eredő negatív gazdasági hatások csökkentésére. A magas olajár, valamit az ellátási kockázatok kezelésére a mediterrán állam átmenetileg csökkenti autópályáinak sebességhatárát, valamit magasabb bioüzemanyag-hányadot ír elő - számol be az Financial Times.

A gazdasági lap Spanyolország miniszterelnök-helyettesét idézi, akinek bejelentése szerint március 7-től a spanyol autópályákon a jelenlegi 120-ról 110 km/h-ra csökkentik a sebességhatárt a fogyasztás mérséklése érdekében. Alfredo Pérez Rubalcaba szerint ezzel a lépéssel a benzin esetében 15, míg a gázolajná 11%-os fogyasztáscsökkentést lehet elérni, miközben az ország számára a nyersolaj hordónkénti árának 10 dolláros emelkedése éves szinten 6 milliárd eurós többletkiadást jelent.

A sebességkorlát csökkentésével párhuzamosan a kormány növeli a gázolaj minimális bizodízel arányát is a jelenlegi 5,8%-ról 7%-ra, valamint csökkenti az ingázó vasutak menetdíját is 5%-kal. A politikus indoklásában kifejtette, hogy Spanyolország energiaellátása nincs veszélyben, a meghozott döntések főként gazdasági célokat szolgálnak. A kihirdetett lépések addig lesznek érvényben, míg tart a rendkívüli helyzet a világ olajpiacán.

A 70-es évekbeli olajkrízisek idején az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyság területén is vezettek be hasonló sebességkorlátozást az olajfogyasztás csökkentése érdekében.