Menjünk Romániába tankolni!

2011.03.02. 07:54 Módosítva: 2011.03.02. 07:55
Bár az autósokat mindez vélhetően nem vigasztalja, a hazai benzin és gázolaj drágulása az Európai Unió többi országában is tetten érhető volt az utóbbi hónapokban. A hazai üzemanyagárak az Európai Unió középmezőnyébe tartoznak, ennek ellenére a környező uniós országok többségében alacsonyabb árak figyelhetők meg. A benzinturizmus paradicsoma Románia, ahol az árak literenként 40-50 forinttal maradnak el a hazaitól.

A 2008-as válság óta a világgazdaság növekedése talpraállt, az olaj iránti kereslet fokozódásával pedig egyre magasabb szintekre szökött a fekete arany ára. Az utóbbi hetekben ráadásul kínálati oldali feszültségek is felütötték fejüket a Közel-Keleten, így a Brent hordónkénti ára a 110 dollár feletti szinteken stabilizálódott.

Az olajpiaci trendeket követve a finomított termékek árai is emelkedésnek indultak, mely a hazai benzin és gázolaj árat 370 forint körüli rekordmagasságba kergette. Forintban mérve a hazai üzemanyagárak tavaly év eleje óta 23 százalékkal (benzin) és 28 százalékkal (gázolaj) emelkedtek (A statisztikák az egyes EU országokban érvényes, euróban kifejezett bruttó, vagyis adókkal növelt kiskereskedelmi árakra vonatkoznak.)

Ennyiért tankol a magyar - Bezzeg a románok!

A régióban is nagy volt a drágulás

Bár ez vélhetően egy autóst sem nyugtat meg, a hazai áremelkedés egyáltalán nem tekinthető egyedi jelenségnek az EU-ban. A szomszédos országokban az áremelkedés euróban számolt mértéke hasonló intenzitású volt, mint nálunk, így azokban az országokban is rég nem látott ármagasságokat láthatunk.

Ennyiért tankol a magyar - Bezzeg a románok!


A dízelárak tekintetében is nagy együttmozgás volt megfigyelhető a környező országokban, bár mostanra az euróban kimutatott statisztikák szerint Magyarországon kell legtöbbet fizetni az üzemanyag literjéért.

Ennyiért tankol a magyar - Bezzeg a románok!

Az eurozónához képest nem drága a magyar üzemanyag

Bár a régióban a hazai benzinár magasnak számít, az eurozóna országaiban fellelhető átlagos benzinár 10 centtel továbbra is felülmúlja a magyarországit. Persze itt is érdemes lehet kiemelni, hogy a korábbi években a mostaninál jellemzően nagyobb különbség volt megfigyelhető az árakban az eurozóna javára.

Ennyiért tankol a magyar - Bezzeg a románok!


A dízelárak esetében viszont nincs érdemi eltérés az eurozóna és Magyarország között, sőt az utóbbi hetek áremelkedését követően a hazai árak meghaladták a külföldit (míg az utóbbi években az eurozónában kismértékben magasabb árakat lehetett tapasztalni).

Ennyiért tankol a magyar - Bezzeg a románok!


Összességében tehát a kiskereskedelmi benzin és gázolajár nagyságát tekintve Magyarország az EU középmezőnyét erősíti.

Ennyiért tankol a magyar - Bezzeg a románok!

Ennyiért tankol a magyar - Bezzeg a románok!


A vonzó turistacélpontok

Hiába emelkedett a régióban is jelentős mértékben a benzin és gázolaj ára, és hiába tartoznak a hazai üzemanyagárak az Európai Unió középmezőnyébe. A legtöbb szomszédos EU országban még így is olcsóbban juthatunk az üzemanyagok literjéhez.

Egyedül a szlovák benzinárak haladják meg az itthoni szinteket, míg legolcsóbban a szomszédos Romániában juthatunk az üzemanyagokhoz. A határon túl tankolók literenként akár 40-50 forinttal is olcsóbban juthatnak a benzin és gázolaj literjéhez. Az üzemanyagturizmus tekintetében Szlovénia tűnhet még gazdaságossági szempontból racionális választásnak, ahol a gázolaj ára 27 forinttal olcsóbb, mint nálunk.

Fontos kiemelni, hogy a szomszédos országok közül csak azokat vettük górcső alá, melyek tagjai az Európai Uniónak. Ezért nem tüntettük fel táblázatunkban Ukrajnát, ami az üzemanyagárak tekintetében literenként több mint száz forintos megtakarítást kínál a hazai autósok számára.

Ennyiért tankol a magyar - Bezzeg a románok!