Még rosszabb lesz a frankhiteleseknek

2011.03.07. 07:47
Az árstabilitás biztosítása érdekében közép távon emelni kell az alapkamatot - jelezte egy minapi interjúban a svájci jegybank alelnöke, Thomas Jordan. A központi bank március 17-i ülésén még nem várható kamatemelés, ám a kamatemelési várakozások érzékelhető erősödése egyáltalán nem jó hír a magyarországi frankhitelesek számára.

A svájci központi banknak (SNB) közép távon emelnie kell az alapkamatot az árstabilitás biztosítása érdekében - nyilatkozta Thomas Jordan a Reuters tudósítása szerint. A hírügynökség beszámolója megjegyzi, hogy az SNB alelnökének kijelentése is megerősíti azokat a piaci nézeteket, miszerint már nincs messze az első svájci kamatemelés.

A jelenlegi piaci árazások alapján biztosra vehető a szeptemberi szigorító lépés, ám az elmúlt időszakban bekövetkezett események nyomán már az esetleges júniusi kamatemelés esélye is növekedett. Egyfelől a frank ereje ellenére gyorsul a svájci gazdasági növekedés és ezáltal erősödik az inflációs nyomás, ráadásul az Európai Központi Bank elnöke a múlt héten az eurókamat emelésére utalt.

Világos, hogy közép-, illetve hosszú távon nem tartható fent az alacsony alapkamat. Az irányadó ráta alacsony szinten történő tartása ugyanis növeli annak a veszélyét, hogy nem lesz tartható az árstabilitás - fejezte ki aggodalmát múlt héten Thomas Jordan a Le Temps című lapnak.

A jegybankárok negyedévente ülnek össze, legutóbb december 16-án sem változtattak a 3 hónapos libor célsávján (0,00-0,75 százalék). A hírügynökség emlékeztet arra, hogy legközelebb március 17-én döntenek a svájci jegybankárok az alapkamat szintjéről, és a várakozások szerint egyelőre még nem nyúlnak az irányadó rátájához, miután az infláció továbbra is nagyon alacsony és egy esetleges kamatemelés tovább növelné a svájci frank erejét.

Az Európai Központi Bank múlt csütörtöki jelzése után (miszerint az euróövezetben már áprilisban kamatemelés jöhet), egyre valószínűbb, hogy a svájci kamatemelés a harmadik negyedév előtt következik be - kommentálta a fejleményeket Eoin O'Callaghan, a BNP Paribas elemzője. Michael Saunders, a Citigroup közgazdásza szintén úgy vélekedett, hogy megnövekedett a júniusi kamatemelés valószínűsége.

A magyarországi frankhitelesek számára egyáltalán nem jó hír, hogy a legutóbbi jelzések szerint inkább előbb érkezik az első svájci kamatemelés, mint utóbb. Amint arra már sok cikkünkben felhívtuk a figyelmet, a hosszabb futamidejű devizahitelek kapcsán a törlesztő részletek sokkal inkább a kamatlábakra, mint az árfolyamra érzékenyek.

Fontos azonban hozzátenni, hogy a magyarországi kereskedelmi bankok az eddigi hitelárazásaikban tartottak némi "puffert", emiatt nem feltétlenül kell azonnal reagálniuk az emelkedő külső kamatkörnyezetre.