Bocsánatot kért kémkedéssel gyanúsított vezetőitől a Renault

2011.03.14. 18:12
Nem léteznek azok a lichtensteini bankszámlák, amikre állítólag a kenőpénzt utalták a kínai megrendelők, így valószínűleg az egész ipari kémkedési sztori sem igaz, állapította meg a párizsi ügyészség a Renault-nál kirobbant kémbotrányból. A Renault közleményben kért elnézést megvádolt és kirúgott felsővezetőitől.

Közleményben kért elnézést ipari kémkedéssel meggyanúsított és kirúgott felsővezetőítől a Renault atógyár. A közleményt közvetlenül azután adták ki, hogy Jean-Claude Marin párizsi főügyész sajtótájékoztatón cáfolta az összes felmerült vádat. Az ügyészség vasárnap csoportosan elkövetett csalás gyanújával őrizetbe vette az autógyár biztonsági főnökét, Dominique Gevrey-t. A feltételezések szerint ő volt a kémtörténet kitalálója.

Az álbotrány 2011 januárjában robbant ki, több francia napilap is beszámolt róla, hogy a Renault három felsővezetője stratégiai információkat szolgáltatott ki a 2012 után piacra kerülő elektromos autók programjáról kínai megrendelőknek. A lapok akkor úgy értesültek,  hogy az autógyár által még augusztusban megbízott magándetektívek megállapítása szerint a három megvádolt vezetőnek egy liechtensteini bankszámlára sanghaji és máltai közvetítőkön keresztül 130 ezer eurót utalt át egy pekingi székhelyű elektronikai nagyvállalat, egy svájci számlára pedig félmillió eurót.

Az ügy diplomáciai botránnyá dagadt, Kína hivatalosan is "teljesen alaptalannak, felelőtlennek és elfogadhatatlannak" nevezte a sajtóban megjelent vádakat.

"A vezetőknek tulajdonított bankszámlák nem léteznek. Így pedig nagyon rövid idő alatt elvethettünk számos feltételezést, köztük azt is, amely a Renault eredeti feljelentésében állt az ipari kémkedésről" - jelentette ki hétfői satjótájékoztatóján Marin főügyész.

A Renault beismerte, hogy a feljelentése egy névtelen levélen alapult. A cég 250 ezer eurót fizetett a leleplezésért. A levél alapján Gevrey biztonsági főnök írta a feljelentést. Kihallgatásán Gevrey nem volt hajlandó elárulni, ki volt a levél forrása, ezért felmerült a gyanú, hogy az egész történetet ő találta ki.