A cégeknek kedvezne az uniós adóreform

2011.03.17. 07:37

Az Európai Bizottság javaslatot tett az unió területén működő vállalkozások adóalapjának egységes kiszámítására. A javaslat célja a jelenleg az adóköteles eredményt akár 27 különböző nemzeti rendszer szerint megállapítani kényszerülő vállalkozásokat sújtó adminisztratív terhek, megfelelési költségek és az ezeket övező jogi bizonytalanság jelentős csökkentése - írja a Napi Gazdaság.

A javasolt közös konszolidált társaságiadó-alap (KKTA) azt jelentené, hogy a vállalatok az "egyablakos ügyintézés" előnyeit kihasználva intézhetnék az adóbevallásukat, és konszolidálhatnák az EU-n belül keletkező teljes nyereségüket, veszteségüket. A társaságiadó-kulcs meghatározása a tagállamok szuverén joga maradna.(Ez utóbbit korábban Orbán Viktor is szorgalmazta a közösségi adóverseny előnyeire hivatkoza.)

A bizottság számításai szerint a KKTA révén a vállalkozások a megfelelési költségekből 700 millió eurót, a konszolidációval 1,3 milliárd eurót takarítanának meg. A tevékenységüket határon túlra kiterjeszteni szándékozó vállalkozások további egymilliárd eurót spórolhatnak meg. A KKTA ezenfelül sokkal vonzóbb piaccá teszi az EU-t a külföldi befektetők szemében is - írta az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete közleményében.