Gyengítéssel segítenek a jennek

2011.03.18. 08:28

A világ hét legfejlettebb országát tömörítő Hetek pénzügyminiszterei és jegybankelnökei péntekre virradóra úgy döntöttek, hogy a valutapiacokon összehangolt akciót hajtanak végre a jen erősödésének megakadályozására.

A döntés nyomán - amelyet egy telefonkonferencián hoztak - a jen máris gyengülni kezdett a dollárral szemben.

Egy amerikai dollár magyar idő szerint pénteken 1 óra 45 perckor 81,22 jent ért,  míg csütörtök este 11-kor 78,95 jent. Egy nappal korábban pedig volt olyan pillanat, amikor a dollárt 76,36 jenes árfolyamon jegyezték: a második világháború óta ez volt a japán valuta legerősebb árfolyama. Márpedig a túl erős jen megnehezíti a japán exportot, ami csak tovább súlyosbítaná a múlt heti földrengés és cunami gazdasági hatását.

A Hetek döntésének bejelentését a tokiói tőzsde nyitásához időzítették, s azonnal pozitív hatást gyakorolt: a Nikkei 225 index több mint 3 százalékos erősödéssel kezdett. A japán jegybank pedig közölte, hogy pénteken további 3.000 milliárd jent (28 milliárd eurót) juttatott a pénzpiacra, így próbálván megkönnyíteni a szigetország bankjainak finanszírozását a természeti csapás nyomán. Hétfő óta a japán jegybank összesen 36.000 milliárd jent (324 milliárd eurót) helyezett ki ilyen formában.